The Romanian Institute
of Orthodox Theology and Spirituality, New York


Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa, New York

Annual International Congress on Medieval Studies,

Kalamazoo, MI


The Medieval Institute,Western Michigan University, Kalamazoo, Michigan
Sessions organized by the Romanian Institute of Orthodox Theology and Spirituality

 

The Romanian Institute of Orthodox Theology and Spirituality began to sponsor sessions at the Congress on Medieval Studies in 2000 through the efforts of theologians Theodor Damian and George Alexe and in continuation of academic sessions organized previously by Prof. Dr. Lucian Rosu who taught History at Western Michigan University.


Prezenta romaneasca la acest eveniment a inceput in anul 1990, la initiativa profesorului romano-american Dr. Lucian Rosu care preda la Catedra de Istorie a acestei universitati.

Cand in 1999 Prof. Rosu a murit, coordonarea prezentei romanesti la acest prestigios eveniment academic a fost preluata de teologii Pr. Prof. Theodor Damian si George Alexe cu sotia sa, artista Ruxandra Alexe din Detroit. În anul 2000 D-l Alexe a afiliat Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York la Institutul de Studii Medievale al Universitatii de Vest din Kalamazoo, Michigan, astfel ca in fiecare an de atunci, Institutul a sponsorizat cate trei sau patru sesiuni, fiecare cu cate trei sau patru comunicari pe diverse teme de medievalistica in special romaneasca, atat pentru afirmarea valorilor culturii si spiritualitatii romane in lume, cat si pentru a da o sansa profesorilor romani sa se afirme prin participarea la un astfel de congres.





Proceedings:

The proceedings of sessions organized by the Romanian Institute of Orthodox Theology and Spirituality are being

published in Romanian Medievalia. Thraco-Dacian and Byzantine Romanity of Eastern Europe and Asia Minor.

Please click here for contents, abstracts and full PDF.





 


53rd International Congress on Medieval Studies, May 2018

Session: The Role of Nature and the Body in the Byzantine Tradition of Prayer

Organizer: Alina N. Feld

“The Spirit indeed is willing but the flesh is weak”: The Care of the Body in the Paintings of the Monastic Refectory in Apollonia (Albania)
Judith Soria, Monde Byzantin

Prayer and Its Efficacy according to Jamblichus and Proclus
Sergey Trostyanskiy, Union Theological Seminary in the City of New York

Rethinking Apatheia: Nilus of Ancyra on Navigating the Body
Clair McPherson, General Theological Seminary of the Episcopal Church

The Body Sublime in Sikh Thought: Animal, Child, Woman, Drunk, Insane
Balbinder Singh Bhogal, Hofstra Univ.

Eschatological Body in Hesychasm and Hinduism
Alina N. Feld

Presider: Theodor Damian








In limba romana despre participarea Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa la congres:



52nd International Congress on Medieval Studies, May 2017


Între 11-14 mai 2017 Prof. Th. Damian, Claudia Damian, şi artista Viorica Colpacci, directoarea Galeriei de artă „Spiritus” din New York, au participat la cel de-al 52-lea Congres Internaţional de Studii Medievale la Western Michigan University din Kalamazoo, Michigan. Ca în fiecare an, în ultimii 17 de ani, sub auspiciile Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din New York, Pr. Prof. Th. Damian a organizat o sesiune academică, de data aceasta cu tema: Asceticism and Philosophy in Medieval Asia Minor and Central and South Eastern Europe. Sesiunea a fost prezidată de Dr. Daniela Anghel din Canada.

Pr. Th. Damian a susţinut lucrarea „Interdisciplinary Endeavors in Gergory of Nazianzus’s Poetry”.

Prof. Dr. Clair McPherson de la General Theological Seminary din New York a prezentat cercetarea sa „The Ascetic Agenda of Nilus of Ancyra”, iar

Prof. Dr. Alina Feld, de la acelaşi seminar, lucrarea „Radical Incarnation: The Body in the Hesychast Tradition”.

Epoziţia de icoane a Galeriei „Spiritus” a încununat în mod fericit prezenţa românească la acest important for academic internaţional.



51st International Congress on Medieval Studies, May 2016

Între 11 şi 14 mai 2016 a avut loc la Universitatea de Vest din Kalamazoo, Michigan, cel de-al 51-lea Congres Internaţional de Studii Medievale. Pr. Prof. Theodor Damian, ca şi în anii trecuţi, a organizat aici o sesiune ştiinţifică intitulată Theology and Literature in Medieval Asia Minor, Central and South Eastern Europe.  Sponsorul sesiunii a fost Institutul Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din New York, iar moderatorul, Dr. Daniela Anghel din Windsor, Canada.

De Hominis Dignitate în Gregory of Nazianzus’s Poetry” de Theodor Damian;

„The History and Transmission of ‚Watchfulness and Holyness’ by Hesychius of Sinai: A Reappraisal”, de Daniel VanderKolk de la St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary;

„ ‚He Who Pays Attention to Them Is Illumined’: Peter of Damaskus, Repetition and Lectio Divina” de Nathan John Haydon, University of Arkansas-Fayetteville şi

„Nilus of Ancyra on the Song of Songs: A Link in the Catena”, de Clair McPherson de la General Theological Seminary of the Episcopal Church in New York.




50th International Congress on Medieval Studies, May 2015
Romanian Medievalia, Vol. XIV-XV

Ediție jubiliară a Congresului Internațional de Medievalistică de la Kalamazoo

 

La Universitatea din Kalamazoo, Michigan, s-a desfășurat  între 14 și 17 mai  2015 a 50-a ediție a Congresului  Internațional de Medievalistică/International Congress on Medieval Studies/.  Intenționam de mai mulți ani să particip la această manifestare științifică de anvergură, organizată de Institutul Medieval de pe lângă Western Michigan University, fiind atrasă de ideea descoperirii  variatelor  aspecte ale cercetării în domeniul medievalisticii, într-o covârșitoare opoziție cu scandalurile politice și mondene  actuale care, de obicei,  amenință să ne acapareze atenția zi de zi. A trimite ancore  care ne afundă  în trecutul secolelor IV- XVIII  mi se pare un  adevărat lux intelectual și eram încântată ca tocmai la a 50-a ediție să pot împlini un asemenea vechi proiect personal.


M-am decis ca dintre cele 567 secțiuni  al congresului eu să particip, unde eram de altfel invitată în mod cu totul special de către prof. univ. Dr. Th. Damian , anume la secțiunea 173, secțiune sponsorizată de Institutul Român de Teologie Ortodoxă și Spiritualitate din New York. Intenționam să intru și la alte secțiuni la care mă interesau temele anunțate, mai ales că disciplina strictă a prezentării comunicărilor  în 20 minute asigură perfecta orientare în timp a participanților.

De la scările clădirii principale ne-a întâmpinat persoana care ne îndruma spre biroul de organizare a evenimentului academic. Mai departe,  totul a mers strună. Am poposit   în Fox Hall la standurile editurilor  universitare care ofereau ultimele lor apariții în domeniul medievalisticii, iar cataloagele generoase ca amplitudine  tematică, puse la dispoziție de fiecare dintre ele, ne-au edificat asupra dinamicii cercetărilor inițiate nu numai de universitățile de pe continentele care au avut o epocă feudală manifestă, ci mai ales în mediul academic american, pornit cu tenacitate de o jumătate de secol să-și găsească propria medievalitate, conform unei tipice viziuni integraliste și globalizante.  Menționăm aleatoriu Centrul de studii medievale și renascentiste de la Universitatea din Arizona, unde în cele deja 21 ediții anuale proprii se lărgește sfera de abordare a cercetării tradiționale cu noi aspecte  privind civilizațiile latino-americane native, cele indigene africane, privite în relație cu cele europene, pe care le-au interferat, influențând arta veacurilor moderne din întreaga lume.


La o asemenea întâlnire magistrală a editurilor de profil au ținut să ia parte în primul rând editurile universităților participante, cu cărți și publicații aduse din Liverpool, Oxford, Harvard, Chicago, Pennsylvania, Toronto, Paris, Florida, Stanford, Houston etc. La care dintre standuri să te oprești mai întâi? Atunci când treceam de la titlul Aristotle and the Arabs la standul cu Women’s works, panoramând priveliștea superbă a vârstelor cărții în lume, aveam senzația lui Borges care afirmase: ”Eu îmi imaginez Paradisul ca un fel de bibliotecă”.


Am constatat cu ușurință că publicațiile academice prezente acolo abordează teme de maxim interes în actualitate, cum este Journal of the history of sexuality, aflat în 2014 la volumul 23 sau Medievalia. An Interdisciplinary Journal of Medieval Studies Worldwide, care edita în 2013 volumul 34. M-a impresionat mesajul lui Marc Michael Epstein care semnează introducerea semnificativ intitulată For the love of books la lucrarea Skies of Parchment/ Seas of Ink. Jewish Illuminated Manuscripts, autorul atestând astfel faptul că, fără cărțile importante și frumoase scoase harnic de edituri, lumea noastră prezentă ar fi mai săracă. Interesantă este  cartea Dante and the Greeks, publicată de Jan M.Ziolkowski de la Harvard University. Însă orice încercare de a cuprinde cu vârful unui condei întreaga splendoare a unui asemenea spectacol livresc este sortită neîmplinirii. Va trebui să dăm frâu liber fanteziei, care ar putea, doar ea, birui într-o asemenea tentativă.


Cum era de așteptat, au mai participat la târgul de carte al congresului  și alte instituții de profil ca Penguin Publishing Group din New York, axată pe problemele majore ale copiilor, ori Lexington Books, specializată în dicționare, dar prezentând și sinteze precum The A to Z of the Crusades, The Concise History of the Crusades, Historical Dictionary of the Crusades, The A to Z of the Ottoman Empire, Historical Dictionary of the Ottoman Empire, Early Islam and the Birth of Capitalism.  Dumbarton Oaks Medieval Library vindea cărți interesante și oferea gratuit sacoșe de pânză, ca să vină în ajutorul cumpărătorilor. Erau prezente cu titluri atractive  Franciscan Institute Publications, Kazoo Books,  care avea deschise librării chiar în vecinătatea universității, Kid Beowulf Comics, profilată pe literatură distractivă pentru cei mici,  și multe altele. Astfel, pe lângă cărți ale epocii medievale, cum este opera Sf. Vasile cel Mare, tipărită în 1566 la Paris,  se puteau cumpăra povești pentru copii inspirate de epoca feudală, ca Marguerite makes a book de Bruce Roberson, splendid ilustrată color de Bathrun Hewitt spre a imagina Parisul secolului al XIV-lea, unde este plasată acțiunea.  Cine dorea să se afunde mai mult în istorie, putea cumpăra Death before Compline de Sharan Newman, cu cele 7 povești fantastice inspirate de misterele Franței secolului al XII-lea, cartea reînviind lumea cu monștri silveștri din legendele bretone.  


Cum este posibil, mă întrebam, ca la început de secol XXI,  cu spațiul său pragmatic prin excelență, peste 3000 de specialiști într-un domeniu cu totul rupt de prezent să fie primiți într-o universitate americană cu un asemenea interes? Desigur că este semn de normalitate, întrucât cine nu cunoaște trecutul poate repeta greșelile înaintașilor. Dar să readuci în actualitate prin noi investigații științifice pe regele Arthur, pe Genghis Khan, pe Richard III, pe Ioana d’Arc și pe Toma d’Aquino este un regal al spiritului, cu atât mai fascinant în America ritmurilor trepidante ale tehnicii actuale.

Salutul de bun venit la un pahar de vin oferit medievaliștilor din toată lumea a devenit de mult timp o tradiție. Dacă ar mai fi trăit, ca să fie cu noi, desigur că George Alexe ne-ar fi îndemnat să închidem pentru un moment ochii și “să savurăm murmurul medievalității”.  Cercetători japonezi, americani și africani se intersectau pe culoare cu istorici scoțieni, care își etalau cu mândrie kilturile, căci timp de câteva zile medievaliștii cei mai pasionați de pe mapamond s-a reunit în Universitatea Western Michigan din Kalamazoo, ca să trăiască în ritmul altui timp, ajutați de instrumente muzicale ale anglo-saxonilor, confecționate  din lemn de salcie și tei. Ni se explica la standul Carmel Strings că lira anglo-saxonă din filmul Beowulf a fost reconstituită după poemul original. Jocul Nine Men’s Morris, cu cele 9 piese ale morarilor care îl foloseau ca distracție, este vechi de 2000 de ani. A fost reconstituit după o carte de jocuri din secolul al XIII-lea, expusă acolo. Din mulțimea jocurilor identificate astfel, cel mai vechi era creat în Egipt și a fost decoperit la Troia. Un altul aparține epocii bronzului din Irlanda, iar fenicienii și grecii practicau șahul. Fondul muzical care ne desfăta completa atmostfera creată de icoanele pe lemn, bijuteriile din chihlimbar și obiectele ceramice pe modele de epocă. Cei interesați participau la demonstrația cum se poate scrie o carte pe temă istorică.


Prezența românească la acest eveniment academic complex, în care activitatea științifică era colorată de momente artistice, s-a datorat unui  istoric pasionat și vizionar. Autor de volume, dicționare, studii și eseuri, profesor de istorie și de arheologie la această universitate, Lucian Roșu a prezidat timp de nouă ani (între 1989 și 1998, când a murit) sesiunile româneşti ale Congresului Internațional de Studii Medievale de pe lângă Western Michigan University din Kalamazoo. Inițiativa lui a  fost preluată de George Alexe, secretarul Arhidiocezei Române din America timp de 40 de ani, iar în prezent preotul Dr. Theodor Damian, profesor universitar la Colegiul Metropolitan din New York, este organizatorul recentelor ediții ale secțiunii, care și-a propus la ediția jubiliară ca temă Theory and Practice in Medieval Contexts. Moderatorul secțiunii 173 a fost Dr. Daniela Anghel, specialist în istorie, aici participând sub egida Institutului Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York. În cadrul sesiunii, Theodor Damian a prezentat tema Gregory of Nazianzus’s Poetical Legacy. La capătul unei fascinante  explorări, Th. Damian a evaluat testamentul lăsat de Grigorie, primul părinte care a făcut un asemenea gest. Din corespondența lui cu prietenii, între care se număra Sfântul Vasile cel Mare, și cu alți oameni din Imperiul Roman, se desprinde opinia sa despre educație. Relațiile lui cu cetățeni din diferite straturi sociale dovedesc adevărul că el făcea nu numai teologie, ci și pastorație. Concluzia a fost că acest “om al oamenilor” a pus cultura păgână a timpului în serviciul creștinismului. După Biblie, Grigorie de Nazianz este cel mai citat  autor în literatura ecleziastică, el fiind considerat un neegalat  poet creștin din secolul IV. Daniel VanderKolk a prezentat comunicarea Neptic Prayer in Early Medieval Monasticism: the Byzantine Ascetic Theme of Watchfulness in the Rule of St. Benedict, vorbind despre tema ascetică a trezviei în lucrarea „Reguli” a Sfântului Benedict, care mi-a pus în grea cumpănă înțelegerea unor termeni de specialitate teologică.  


Dr. Clair McPherson, de la Seminarul Teologic al Bisericii Episcopale din New York (General Theological Seminary), a expus lucrarea  intitulată Classical Theory and Medieval Practice, făcând un adevărat curs de teorie literară aplicat pe versuri ale epocii feudale, scandate cu pasiune. El a demonstrat  pe baza unor imagini edificatoare strategia teologiei medievale de a prezenta crucea purtată pe umăr de Iisus Hristos,  nu ca pe o povară gata să-l doboare, ci ca pe o armă  în lupta cu cei patru inamici care erau păcatul, satana, moartea și iadul.


Autorii au răspuns cu multă atenție la întrebările care curgeau, pentru că nimeni nu accepta să plece nelămurit asupra celor expuse acolo. Dr. Napoleon Săvescu ar fi prezentat tema Roman Emperors of Dacian Origin in Medieval Writings, care neîndoios ar fi fost extrem de interesantă pentru noi, românii prezenți la secțiunea 173, dar autorul nu a reit să ajungă la Kalamazoo.  Am înțeles legitimitatea unui asemenea eveniment academic de largă cuprindere, descoperind  cu mulțumire și alte câteva nume românești între comunicanți.


Ritualul participării la congresul de la Kalamazoo cuprindea și seara petrecută la doamna Dona Roșu, soția inițiatorului, ea însăși scriitoare și o amfitrioană fără cusur a cinei oferite în  vila ei, înfrumusețată de picturile fiicei sale Luciana Costea. Vizita la Grand Rapids făcută poetului publicist Mihai Gheorghiu a stat sub semnul îndemnului de a continua activitatea la ziarul Lumea Românească, pe care înțelegem să-l întărim tematic, adăugându-ne cu toată convingerea mai vechilor  lui colaboratori.

Anca Sîrghie



49th International Congress on Medieval Studies, May 2014

Romanian Medievalia, Vol. XIII


Între 8-11 mai 2014 a avut loc la Universitatea de Vest din Kalamazoo, Michigan, cel de-al 49-lea Congres Internaţional de Studii Medievale. Institutul Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă a avut şi anul acesta organizată o sesiune academică (nr. 200) prezidată de Daniela Anghel din Windsor, Canada, intitulată „Gaudeamus igitur: Exploring Intellectual Values in Medieval Systems”. În acest cadru au fost prezentate următoarele lucrări: 

Pr. Prof. Dr. Th. Damian (organizatorul sesiunii), de la Metropolitan College of New York, Managing Change in Gregory of Nazianzus’ Poetry;

Rev. Prof. Dr. Clair W. McPherson de la General Theological Seminary, New York, The Letters of Nilus of Ancyra: A Study in Late Roman Epistolary Style;

Fr. Prof. Dr. Andreas Andreopoulos de la Universitatea din Winchester, United Kingdom, Time and space in the Iconography of the Protection of the Theotokos, and

Dr. Napoleon Săvescu, preşedintele Societăţii „Dacia Revival International”, New York, Dacians, the Masters of the Ancient World as Reflected in Medieval Writings.




 

48th International Congress on Medieval Studies, May 2013

Romanian Medievalia, Vol. XII


Între 9 - 12 Mai 2013 a avut loc la Universitatea de Vest din Kalamazoo, Michigan cel de-al 48-lea Congres Internaţional de Studii Medievale. Institutul Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din New York a organizat în cadrul congresului două sesiuni, astfel:

 

Session 357 - Asia Minor and South Eastern Europe: Spirituality and Identity: In Honor of George Alexe

Organizer: Theodor Damian, Metropolitan College of New York

Presider: Alice Isabella Sullivan, Univ. of Michigan–Ann Arbor

The Art of Communication in Gregory of Nazianzus’s Poetry - Theodor Damian

The Liturgical and Biblical Eschatology of Saint Maximos the Confessor - Andreas Andreopoulos, Univ. of Winchester, United Kingdom

Nilus of Ancyra: The Ascetic behind the Legend - Clair McPherson, General Theological Seminary/Fordham Univ., New York.

 

Session 443 - Romanian Medievalia: The Center with No Periphery: In Memory of Lucian Rosu

Organizer: Theodor Damian, Metropolitan College of New York

Presider: Theodor Damian

Dacian History as Reflected in Romanian and European Heritage - Napoleon Savescu, Dacia Revival International Society, New York

Western-Byzantine Hybridity in the Ecclesiastical Architecture of Northern Moldovia - Alice Isabella Sullivan, Univ. of Michigan, Ann Arbor.





47th International Congress on Medieval Studies, May 2012 

Romanian Medievalia, Vol. XI


Între 10-12 Mai 2012 a avut loc la Universitatea de Vest din Kalamazoo, Michigan, cel de-al 47-lea Congres Internaþional de Studii Medievale. Tematicile generale şi prezentãrile din cadrul sesiunilor organizate de Institututul Român de Teologie ţi Spiritualitate Ortodoxã, New York, au fost dupã cum urmeazã:


Exploring Medieval Values in Asia Minor and South-Eastern European Geographies, cu lucrãrile:
Poetry as Witness. Gregory of Nazianzus's Three Special Vocations: Theology, Mysticism, Poetry de Theodor Damian; The Language of Gender in the Byzantine World de George Lazaroiu;

Gregory of Nazianzus: A Life of Contemplation and Action de Nicholas Groves.


Romanian Medievalia: Narratives of Identity cu lucrãrile:
Identity Construction: Medieval Women in Romanian Historical Fiction de Ramona Mihaila;

Ecclesiastical Art and Architecture at the Crossroads: The Church of the Three Hierarchs in Iasi de Alice Sullivan





46th International Congress on Medieval Studies, May 2011  

Romanian Medievalia, Vol. X


Între 12-15 Mai 2011 a avut loc cel de-al 46-lea Congres Internaţional de Studii Medievale organizat de Universitatea de Vest, Michigan, la Kalamazoo, MI.     În cadrul Congresului Institutul Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă, New York, a organizat două sesiuni cu lucrări după cum urmează:
    1. Cultural and Spiritual Patrimony as Reflected in the Christian Patristic Literature as well as in Romania and European Medieval Heritage.
    Lucrările prezentate aici au fost “Athonite Monasiticism as a Normative Guide in Byzantine Theology and Culture” de Prof. Nicholas Groves şi “Eastern Monasticism and Healing on the Road to Santiago of Compostela” de Prof. Cristina Dobrescu-Mitrovici.
    Organizator şi preşedinte al sesiunii a fost Prof. Th. Damian, iar moderator şi respondent Prof. George Lăzăroiu, Universitatea Spiru Haret, Bucureşti.
    2. Romanian Medievala: Historic Recuperations. Lucrările prezentate aici au fost: “The Poetry of Greogry of Nazianzus: Self-Assessment and Moral Formation” de Prof. Th. Damian, “Medieval Poetry in Romania” de Prof. Valentina Ciaprazi (absent) şi “Dacian History as Reflected in the European and Romanian Medieval Heritage” de Dr. Napoleon Săvescu (absent).
    Organizatorul sesiunii a fost Prof. Theodor Damian, preşedintele ei Prof. Nicholas Groves şi moderatorul şi respondentul, Prof. George Lăzăroiu.





45th International Congress on Medieval Studies, May 2010  
La acest congres Institutul nu a organizat nici o sesiune.


 

 

44th International Congress on Medieval Studies, May 2009  

Romanian Medievalia, Vol. VII-VIII-IX                 

 

Intre 7-10 Mai 2009 a avut loc la Universitatea de Vest din Kalamazoo, Michigan, Congresul international anual de studii medievale, care intruneste de fiecare data in jur de 6000 de participanti, experti in medievalistica din toata lumea.   Cu peste 600 de sesiuni, fiecare sesiune cu trei sau patru prezentatori, sponsorizate de peste 200 de institutii academice, Congresul a reprezentat un forum de comunicare a cercetarii in domeniu, de analiza, interpretare si discutie.
La acest congres, cel mai mare de acest fel din lume, Institutul nostru a fost reprezentat de Dr. Theodor Damian, Profesor de Filosofie si Etica la Metropolitan College din New York, care a sustinut lucrarea cu titlul: „Gregory of Naziansus. When Greek Philosophy Meets the Christian Poetry”. Aceasta lucrare a fost prezentata in cadrul sectiei intitulate Medieval Patrimony Preserved by the Autochtonous Romanian Byzantine Art of the Eastern Orthodox Monasteries and churches in Romania.


In acelasi timp, Theodor Damian a prezidat alte doua sesiuni, prima cu titlul: Spirituality and Patristic Literature of the Thraco-Geto-Dacian Holy Fothers of the Eastern Orthodox Byzantine Romanity in Europe and Asia Minor, iar a doua cu titlul Historical Thraco-Geto-Dacian Cultural and Artistic Background and Its Medieval Monuments and Influences in Europe and Asia Minor.   Toate cele trei sesiuni amintite au fost organizate de scriitorul si teologul George Alexe din Detroit, Michigan si sponsorizate de Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York.


Pe langa profesori romani care si-au prezentat lucrarile in aceste sesiuni, in audienta au participat si studenti romani si straini, ca si profesori americani interesati de subiectele anuntate cu mult timp inainte de catre Universitatea de Vest in catalogul anual al Congresului, trimis in avans la toti participantii care si-au platit inscrierea.   Prezenta romaneasca la acest eveniment a inceput in anul 1990, la initiativa profesorului romano-american Dr. Lucian Rosu care preda la Catedra de Istorie a acestei universitati. Cand in 1999 Prof. Rosu a murit, coordonarea prezentei romanesti la acest prestigios eveniment academic a fost preluata de teologul George Alexe si sotia sa, artista Ruxandra Alexe din Detroit. În anul 2000 D-l Alexe a afiliat Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York la Institutul de Studii Medievale al Universitatii de Vest din Kalamazoo, Michigan, astfel ca in fiecare an de atunci, Institutul a sponsorizat cate trei sau patru sesiuni, fiecare cu cate trei sau patru comunicari pe diverse teme de medievalistica in special romaneasca, atat pentru afirmarea valorilor culturii si spiritualitatii romane in lume, cat si pentru a da o sansa profesorilor romani sa se afirme prin participarea la un astfel de congres.


In mai 2010 se va organiza un eveniment special care sa marcheze zece ani de prezenta romaneasca neintrerupta sponsorizata de Institutul roman mentionat, condus de Prof. Univ. Dr. Theodor Damian. Aceasta aniversare va fi reflectata si in revista Romanian Medievalia publicatie a aceluiasi Institut roman din New York, in care se publica cele mai bune lucrari prezentate anual la congres.


Totusi, contributia primului ctitor al prezentei romane la Kalamazoo, Prof .Univ. Dr. Lucian Rosu nu este niciodata ignorata sau minimalizata. În fiecare an, grupul de profesori romani prezenti la eveniment sunt invitati de catre sotia Prof. Rosu, Dana Rosu, scriitoare si traducatoare si de fiica sa, artista Luciana Costea, la o receptie de pomenire a reputatului profesor, si totodata de consolidare a relatiilor membrilor grupului roman de participanti.   Unul din momentele de mare delectare intelectuala la acest congres il constituie si prezenta a peste o suta de editori de carte academica din toata lumea, cu expozitii de carte din toate domeniile medievalistice. Plimbarea de la un stand de carte la altul, un adevarat pelerinaj intelectual, discutiile cu editorii, dar in acelasi timp si relatiile care se formeaza la nivel academic si profesional pe parcursul zilelor congresului, reprezinta, alaturi de altele nementionate aici, avantaje si atractii care nu numai ca-i fac pe participanti sa revina, dar in acelasi timp ii fac sa se simta ca apartin unui grup special in cadrul caruia se pot realiza cele mai frumoase si interesante tipuri de colaborari si parteneriate academice.
Si in anul acesta ca si in anii precedenti, sesiunile romanesti au fost o delectare si un succes.       





43rd International Congress on Medieval Studies, May 2008  

Romanian Medievalia, Vol. VII-VIII-IX           

 

Intre 10-15 Mai 2009 a avut loc la Universitatea de Vest din Kalamazoo, Michigan, anualul Congres International de Studii Medievale. Şi anul acesta Institutul nostru a avut organizate la Congres (de catre George Alexe) trei sesiuni intitulate astfel: Historical, Ethnical and Religious Roots of the Thraco-Geto-Dacians and Their Successors; Romanians and Vlaho-Romanians; The Thraco-Geto-Dacians’ Contribution to Greek Mythology and Poetry and to the Eastern Orthodox Church’s Organization; Thraco-Geto-Dacians in Asia Minor before and after the Fall of Constantinople.
Doua sesiuni au fost prezidate de George Alexe si una de catre Theodor Damian. În prima, Dr. Napoleon Savescu a citit lucrarea “About Dacian History and Its Legendary Roots in the Iliad and the Odyssey by Homer and the Aeneid by Vergil”; in a doua sesiune Theodor Damian a prezentat lucrarea intitulata “Thraco-Cappadocian Contributions to the Christian Poetry of Greek Expression by Gregory of Nazianzus and Synesius of Cyrene”, Bogdan Ştefanachi lucrarea “Nostra Patria in Codex Justinianum”, iar Ionut Alexandru Tudorie lucrarea “The Religious and Ethnic Role of the Metropolitan Diocese of Ungrovlahia in the History of the Romanians and Vlaho-Romanians before and after the Fall of Constantinople”.
In sesiunea a treia George Alexe a prezentat comunicarea “Presence of the Thraco-Geto-Dacians in Asia Minor, their Christianization and Ecumenical Involvement before and after the Fall of Constantinople”, Daniel Damian lucrarea “The Impact of Evagrius Ponticus’s Ascetical and Theological Work on the Byzantine Eastern Orthodox Spirituality”, si Eva Damian lucrarea “Some Aspects of the the Thraco-Dacian Religiosity and Medicine as Inherited and Reflected in the Folk Traditions of Romanians and Vlaho-Romanians”.





42nd International Congress on Medieval Studies, May 2007  

Romanian Medievalia, Vol. VII-VIII-IX         

 

A devenit o traditie de inalt prestigiu academic, a Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York, de a organiza si sponsoriza official, sesiuni stiintifice in cadrul vestitului Congres International de Studii Medievale, organizat anual de Institutul Medieval de pe langa Western Michigan University.   Astfel, In perioada 10-13 Mai a acestui an, a avut loc la Kalamazoo, Michigan, al 42-lea Congres International de Studii Medievale. Cu acest prilej, onorandu-si propria sa traditie, Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York a organizat si sponsorizat 3 dintre cele 620 sesiuni ale Congresului. Printr-o prea frumoasa coincidenta, sesiunile romanesti au fost programate sa aiba loc Sambata 12 Mai, 2007, cand crestinii ortodocsi romani il sarbatoresc pe Sfantul Ioan Valahul.


De la bun inceput ne facem bucuria sa mentionam in chip deosebit prezenta activa si de bun augur, a D-lui Dr. Bogdan Ştefanachi, profesor de filosofie la Universitatea Al I. Cuza din Iasi, Romania.  


Prima sesiune intitulata Ecumenical Participation of the Romanian Eastern Byzantine Romanity in the Christian Foundation of Europe, a fost programata cu Nr. 420, in impunatoarea cladire Schneider, in sala special rezervata cu Nr. 1265 si a avut loc Sambata 12 Mai, 2007, cu incepere de la orele 10:00 a.m. Sesiunea a fost organizata de D-l George Alexe, Directorul de Studii al Institutului si prezidata de Pr. Prof. Dr. Theodor Damian, presedintele si ctitorul Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York, infiintat si incorporat in luna August 1993.


Dupa indatinata deschidere oficiala a sesiunilor organizate si sponsorizate de Institutul nostru, urmata de traditionala urare de bun venit, adresata participantilor, Pr. Prof. Theodor Damian, in calitate si de presedinte al sesiunii, a introdus pe D-l George Alexe, director de studii al institutului dar si organizator al sesiunilor romanesti sponsorizate in cadrul Congresului International de Studii Medievale, invitandu-l sa prezinte comunicarea sa intitulata: Participation of the Eastern Byzantine Romanitas in the Christian Foundation of Europe.   Urmarita cu un interes deosebit, comunicarea a demonstrat pe de o parte participarea Romanitatii Bizantine Rasaritene a Romanilor si a Vlaho-Romanilor la crestinarea Europei, inainte si dupa caderea Constantinopolului (1453 A.D.), iar pe de alta parte la opera de restaurare a vechii fundatii crestine a Europei ca temelie fundamentala a Uniunii Europene care ia fiinta in vremea noastra.
Sesiunea s-a incheiat cu expunerea intitulata: Saint Stephen the Great of Moldavia: Defender and Athlete of Jesus Christ – o prezentare amanuntita a vietii si activitatii crestine a domnitorului in contextul medieval si in special rolului sau de aparator la Europei in fata tot mai periculoasei inaintarii a trupelor otomane, lucrare care a fost sustinuta cu aplomb de noul Doctor in Istoria Medievala, al Universitatii din Bucuresti, D-na Daniela Anghel, din Windsor, Ontario, Canada.

A fost regretata absenta D-lui Marian Simion de la Institutul Teologic din Boston, a carui tema: Scorning the Balkan Ghosts: Byzantine Orthodoxy Confronting the Southern Slavic starnise un vadit interes din partea unor participanti la Congres.    


Sambata dupa-amiaza, a urmat sesiunea a doua, intitulata: Thraco-Dacian Religion, Culture and Spirituality during the Macedonian Empire and Hellenistic Era. Sesiunea a fost programata cu Nr. 459, si s-a desfasurat in cladirea Fetzer, Sala Nr. 1010, fiind prezidata de Pr. Prof. Dr. Theodor Damian.


D-l Doctor Napoleon Savescu a deschis sesiunea cu expunerea The Dacian History as Reflected in the Writers of the Middle Ages. În contextul acesteia, vorbitorul a adus noi precizari istorice si arheologice, privind civilizatia traco-dacilor, accentuand pe de o parte necesitatea scoaterii in evidenta a numeroaselor valori ale civilizatiei stramosilor nostri, deseori trecute cu vederea partial sau chiar ignorate total de catre istoriografii moderni si pe de alta parte, contributia istoricilor straini la descoperirea propriilor noastre radacini, lucru care reprezinta inca o noutate in Romania, la nivelul pozitiei oficiale academice fata de aceste preocupari, spre deliciul si interesul stiintific al medievalistilor prezenti. A urmat teologul si psihologul Daniel Damian care a evidentiat aspecte importante ale teologiei mistice evagriene in comunicarea sa: Considerations on Cappadocian Theology of Prayer in the Writings of Evagrius Ponticus. Intelectual si academic de formatie interdisciplinara, Daniel Damian a facut o admirabila demonstratie cu privire la profundele implicatii psihologice ale teologiei si ascezei Sf. Parinti ai Bisericii naostre, desi pe atunci nu se conturaase o disciplina academica in domniul psihologiei.   În incheierea sesiunii, D-na Raluca Octav a oferit o frumoasa descriere artistica a mai multor tipuri de icoane bizantine din traditia ortodoxa romaneasca, in comunicarea sa intitulata: Jesus Child in the Byzantine Tradition of the Romanian Icons, prin care si-a adus o bine meritata contributie la valorificarea iconografiei bizantine romanesti in cadrul Congresului International de Studii Medievale.


A treia sesiune, axata pe tema generala: The Romanization and Hellenistic Impact on Romanian Eastern Byzantine Romanitas of Romanians and Vlaho-Romanians, a fost programata cu Nr. 506, in Valley II, in Sala cu Nr. 202, cu incepere dela orele: 3:30 p.m., fiind prezidata de D-l George Alexe.


Prima comunicare: The language of the Christian Mission to the Thraco-Geto-Dacians, the Ancestors of the Romanians and Vlaho-Romanians, a fost prezentata de Pr. Prof. Theodor Damian, care a argumentat temeinic realitatea folosirii limbii traco-dacice in raspandirea crestinismului pe teritoriul getic, in primele secole dupa Hristos, venind, in demonstratia sa, cu o suita de argumente din istorici romani si straini, dar si de ordin logic, teologic si psihologic.  

Sesiunea a luat sfarsit cu prezentarea D-nei Dr. Eva Damian, intitulata: Some Relevant Aspects and Spiritual Particularities of the Thraco-Dacian Medicine care a pus in lumina valente medievale noi, ale fundamentelor spirituale si practicii medicinei de catre stramosii romanilor si vlaho-romanilor thraco-daco-geti. A fost o comunicare documentata, care a dovedit cat de importanta este abordarea stiintifica a unor stravechi realitati medicale a caror reactualizare in cadrul Congresului International de Studii Medievale deschide o noua linie de cercetare interdisciplinara.


Potrivit traditiei indatinate, inainte de a declara inchiderea oficiala a sesiunilor romanesti, Pr. Prof. Theodor Damian a multumit in chip deosebit vorbitorilor programati care au prezentat in lucrarile lor noi si importante aspecte medievale si bizantine romanesti, precum si tuturor participantilor care au onorat cu prezenta lor sesiunile mentionate. În acelasi timp, Pr. Prof. Theodor Damian a adresat si o calduroasa invitatie, de a ne intalni iarasi cu totii, anul viitor in cadrul celui de al 43-lea Congres International de Studii Medievale din Kalamazoo, Michigan, care a fost deja programat sa aiba loc intre 8 si 11 Mai.  


Ca in fiecare an, sesiunile organizate si sponsorizate de Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa au culminat in voia buna, relaxarea si intimitatea academica oferita de receptia organizata intr-un cadru familiar de D-na Dona Rosu, distinsa membra a Uniunii Scriitorilor Romania, sotia mult regretatului profesor Lucian Rosu care, cu multi ani in urma, a initiat sesiunile romanesti sponsorizate de Departamentul de Istorie al Universitatii Western Michigan University, sesiuni care sunt continuate in prezent cu acelasi success de Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate din New York.

            




41st International Congress on Medieval Studies, May 2006     

Romanian Medievalia, Vol. V-VI      

 

Traditia congreselor de studii medievale de mare amploare internationala, creata de Institutul Medieval de pe langa Western Michigan University din Kalamazoo, Michigan, a fost pe deplin confirmata de cel de al 41-lea Congres consecutiv al medievalistilor care a avut loc recent (4-7 Mai 2006), in fermecatorul campus universitar din Kalamazoo, redecorat primavaratec cu aceasta ocazie, dandu-ne tuturora senzatia ca ne aflam intr-un adevarat cadru edenic.


Din toate punctele de vedere, Congresul al 41-lea se inscrie printre cele mai reusite din ultima vreme. Este de ajuns sa mentionam ca au luat parte la acest Congres peste 200 de organizatii universitare si academice din toata lumea, cu un numar de peste 2500 de medievalisti si insotitorii lor, repartizati in 640 de sesiuni stiintifice, la care trebuie sa adaugam si ispititoarele standuri de noutati editoriale ale celor 40 de edituri, cele mai multe universitare, specializate in studiile medievale si mai ales fara sa uitam diferitele manifestari culturale, literare si artistice oferite tuturor participantilor, reactualizand astfel si pe aceasta cale mostre semnificative din bogata cultura, civilizatie si spiritualitate medievala.  De fapt intreg Congresul ne apare ca un spectacol medieval extraordinar a carui orchestratie savanta este opera desavarsita a Comitetului organizator sub bagheta magica si indrumarea directa si atenta a D-lui Prof. Paul E. Szarmack, Directorul Institutului Medieval si a colaboratorilor sai apropiati, carora le suntem obligati cu omagii academice, dar si cu aplauzele si elogiile noastre binemeritate. În ceea ce ne priveste suntem obligati sa consemnam spre luarea de cunostinta a cititorilor nostri, ca aceasta mare traditie universitara americana a Congreselor Internationale de Studii Medievale este confirmata cu prestanta academica si de Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York, care de sase ani reprezinta la modul onorabil si creator studiile medievale romanesti axate pe teologia, cultura si spiritualitatea romanitatii traco-bizantine a romanilor si a vlaho-romanilor din Europa rasariteana, Peninsula Balcanica si Asia Mica.


Ne facem o datorie de onoare sa notam ca in randul organizatiilor academice afiliate la Institutul Medieval, cu dreptul de a organiza si patrona sesiuni stiintifice in cadrul Congresului International de Studii Medievale, Institutul nostru Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa se bucura de un prestigiu deosebit prin nivelul superior al sesiunilor sale, bucurandu-se totdeauna de o audienta selecta si activa in discutiile si comentariile facute pe marginea referatelor prezentate si care apoi sunt publicate in revista noastra interdisciplinara intitulata Romanian Medievalia, Thraco-Dacian and Byzantine Romanity of Eastern Europe and Asia Minor, starnind interesul medievalistilor si al cercetatorilor atrasi de noutatea si profunzimea temelor dezbatute.


Mentionam ca o nota de distinctie acordata de Comitetul organizator programarea celor trei sesiuni romanesti chiar in prima zi de deschidere a Congresului International al 41-lea de Studii Medievale, Joi 4 Mai 2006, care isi incepe astfel ultimul deceniu al primei sale jumatati de secol.  


Prima sesiune a fost prezidata de Pr. Prof. Dr. Theodor Damian, ctitorul fondator al Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa, si professor de Filosofie si Etica la Metropolitan College of New York. Spre surprinderea noastra, la intrarea in sala destinata unde era programata sesiunea, am fost intampinati de o audienta nerabdatoare, care ocupase deja toate locurile, in asteptarea deschiderii primei noastre sesiuni.


Dupa introducerea oficiala indatinata, Pr. Prof. Dr. Theodor Damian a dat cuvantul D-lui George Alexe, Directorul de Studii al Institutului Roman si organizatorul sesiunilor romanesti in cadrul Congresului  International de Studii Medievale. Domnia Sa a dezvoltat pe larg o tema de mare actualitate dar cu adanci radacini medievale, intitulata: “Romanitatea Bizantina Rasariteana a Romanilor si Vlaho-Romanilor de etnicitate Thraco-Dacica si de Limba Latina”. Au urmat discutii si comentarii, unele pasionante, care au fost monitorizate cu multa arta si abilitate didactica de presedintele sesiunii.  


Sesiunea a doua a fost dedicata reminiscentelor culturale si spirituale thraco-dacice si romano-bizantine, oglindite in folklorul romanesc, in traditiile populare, literatura si arta. Sesiunea a fost prezidata de D-l George Alexe. Toate referatele prezentate au impresionat prin originalitatea si profunzimea lor, fiind considerate si apreciate ca atare.


Primul referat intitulat: “Poezia Sfantului Grigore de Nazianz in contextul poetic crestin al secolului al IV-lea” a fost sustinut de Pr. Prof. Theodor Damian, el insusi fiind poet si critic literar. Pentru prima data era actualizata in literatura romana, desigur in perspectiva ei patristica, personalitatea si creatia poetica a marelui capadocian din Pontul Thracic, Sfantul Grigore de Nazianz. Pe buna dreptate se poate afirma ca prezentarea Sf. Grigore de Nazianz, in ipostaza lui poetica stralucitoare, a constituit o adevarata revelatie literara.  


Pe aceeasi linie a valorificarilor poetice de exceptie, se inscrie si contributia originala la cunoasterea marelui poet latin Ovidius relegat la Tomis, pe care a adus-o D-l Bogdan Filipescu, prin referatul sau intitulat: “O traducere in limba romana prea putin cunoscuta a Metamorfozelor lui Ovidiu”.


Sesiunea a doua s-a incheiat cu debutul de bun augur al D-nei Vicky Albu de la Metropolitan State University din Minneapolis, prezentand un referat, insotit de ilustratii semnificative, despre “Continuitatea medievala si unitatea etnica a folklorului romanesc si a frumoaselor traditii populare nationale mostenite de la stramosii nostri si pastrate pana in zilele noastre”.  


Sesiunea a treia a fost prezidata de Pr. Prof. Theodor Damian si ne-a surprins prin cateva referate, adevarate eseuri de gandire teologica ortodoxa cu subtile ecouri medievale si care au fost urmarite cu multa atentie. Este vorba de prezentarile facute profesoral de Dr. Andrea Andreopoulos de la Institutul Pontifical de Studii Medievale si de Dr. Nicholas Groves de la Seminarul Teologic “Sfantul Sava”. Primul eseu s-a intitulat: “The Cross as Axis Mundi: The Greek, Latin and Russian Universe”, iar al doilea: “Hesychasm as the Heart of Romanian Orthodox Life and Its Roots”.

Sesiunea s-a incheiat cu doua debuturi de exceptie ale tinerilor “medievalisti” Dr. Eva Miron, care ne-a prezentat cu multa acuratete si sensibilitate o lucrare inedita despre “Traditia Bizantina a Spitalelor Bisericesti in Romania Medievala”, si Prof. Drd. Daniel Theodor Damian, ale carui consideratii teologice si psihologice despre rolul gandirii in opera lui Evagrius Ponticus, ne-au facut cunostinta cu un cercetator de vocatie si un element de valoare al culturii si spiritualitatii romanesti contemporane, promovat de Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York. Dr. Eva Miron si Prof. Daniel Damian sunt doua sperante justificate, ne place sa credem, ale sesiunilor noastre viitoare in cadrul Congresului International de Studii Medievale.


A fost regretata absenta din motive independente de vointa sa, a vestitului dacolog Dr. Napoleon Savescu a carui comunicare despre “Uitatele Razboaie ale Poporului Dac Prezentate de Scriitorii Medievali” era asteptata cu deosebit interes.


Sesiunile noastre au fost incheiate cu receptia devenita traditionala, oferita cu distinsa gratie de D-na Dona Rosu, binecunoscuta scriitoare, asistata de fiica sa D-na Luciana Mirela Costea, talentata pictorita, in cadrul careia a fost evocata personalitatea mult regretatului Prof. Lucian Rosu. S-au depanat amintiri de la sesiunile anterioare si s-au facut planuri pentru sesiunile urmatoare. Doi distinsi greci, personalitati prietene si sustinatoare ale sesiunilor noastre, prezente la receptie, au fost decretate in aplauzele generale ca romani grecofoni.   Toate despartirile sunt duioase. Cu promisiunea revederii la cel de al 42-lea Congres

International de Studii Medievale, care va avea loc anul viitor (10-13 Mai 2007), ne-am luat ramas bun de la minunatele noastre gazde cu bucuria ca prezenta activa si creatoare a sesiunilor noastre romanesti confirma cu demnitate marea traditie americana a Congreselor Medievale de mare amploare internationala.
George Alexe






40th International Congress on Medieval Studies, May 2005     

Romanian Medievalia, Vol.V-VI

 

Bucuria unei aniversari de bun augur Cinci ani de participare activa la Congresul International de Studii Medievale a Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York. Orice aniversare este o reintoarcere simbolica in trecut. Totdeauna celebram trecutul in perspectiva viitorului. Prezentul nu este altceva decat un pretext aniversar permanent al vietii care memoreaza si discerne fiecare moment existential mai important al ei. De aceea aniversarea este o rememorare existentiala. Retraim astfel, printre altele, bucuria aniversarii unui eveniment memorabil din viata noastra personala pe care il actualizam in fiecare an. Evident intensitatea unei bucurii aniversare depinde in primul rand de amploarea si de insemnatatea evenimentului care i-a dat nastere si de sensul lui existential in prezent si in eternitate.


O asemenea bucurie aniversara de proportii academice ne-a fost oferita de Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York, care si-a celebrat primii cinci ani de participare activa in Congresul International de Studii Medievale, organizat de Institutul de Studii Medievale de pe langa Western Michigan University, Kalamazoo, Michigan, intre zilele de 5 - 8 Mai 2005.   A fost o aniversare de bun augur fiind consemnata si in eleganta brosura “The Book of Forty” editata cu acest prilej de Patricia Hollahan si publicata de Institutul Medieval, Kalamazoo, 2005 (pp. 2-3), deoarece a coincis cu prilejul marei aniversari de 40 de ani a Congresului International de Studii Medievale. Astfel, celebrarea participarii Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa in Congresul International de Studii Medievale s-a integrat de la sine in aceasta prestigioasa aniversare universitara a medievalistilor din lumea intreaga. In ceea ce ne priveste, este prima aniversare internationala a medievalistilor grupati sub egida Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa si care incununeaza eforturile deosebite de organizare si de sponsorizare a celor 15 sesiuni, insumand 56 de participanti care au prezentat comunicari stiintifice inedite si au sporit de la an la an numarul auditorilor interesati de subiectele tratate si publicate ulterior in revista de studii interdisciplinare Romanian Medievalia, unica de acest gen, atat in Romania cat si in Statele Unite si Canada.


Desigur, insemnatatea acestei aniversari de bun augur consta, in primul rand, in faptul pozitiv ca ea onoreaza la modul academic aprobarea oficiala din 27 Iulie, 2000, semnata de Prof. Dr. Paul E. Szarmach, Directorul Institutului de Studii Medievale, prin care Comitetul Congresului International de Studii Medievale acorda Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York dreptul de a propune, de a organiza si de a sponsoriza sesiuni impreuna cu institutiile academice asemanatoare din categoria: “affiliated learned societies, associations, or institutions”, incepand cu Congresul al 36-lea, din 3-6 Mai, 2001.


Pe buna dreptate, asa cum a subliniat Parintele Profesor Dr. Theodor Damian in cuvantul sau festiv, rostit Vineri, 6 Mai 2005, la deschiderea oficiala a sesiunilor romanesti programate in cel de al 40-lea Congres International de Studii Internationale, acest stralucit eveniment aniversar ne onoreaza in chip deosebit si ne obliga sa continuam cu aceeasi energie creatoare studierea si actualizarea valorilor spirituale, culturale si artistice medievale autohtone, care prin structura si originea lor traco-dacica si romano-bizantina, sunt atat de specifice Romanitatii Rasaritene din Sud-Estul Europei si din Asia Mica.   In acest sens, Parintele Theodor Damian a multumit in mod deosebit semnatarului acestor randuri pentru initiativa luata impreuna si eforturile depuse in vederea obtinerii aprobarilor oficiale de afiliere si de participare a Institutului nostru in Congresul International de Studii Medievale, precum si pentru efectuarea tuturor lucrarilor oficiale cerute de Comitetul Congresului in vederea organizarii, aprobarii si programarii sesiunilor sponsorizate de Institutul nostru in Congresul International de Studii Medievale pana in prezent si speram ca si de acum inainte. Trebuie sa metionam de la bun inceput ca, in ambianta universitara a Congresului International de Studii Medievale, aniversarea cincinala de bun augur a participarii Institutului Roman a fost ilustrata magistral de comunicarile celor trei sesiuni romanesti, care au atras un numar considerabil de medievalisti sau amatori de studiile medievale facand practic aproape neincapatoare salile destinate sesiunilor noastre de catre Comitetul Organizator al Congresului.

Totodata ne face o deosebita bucurie sa mentionam cu aceasta ocazie participarea pentru intaia oara la sesiunile noastre a trei personalitati universitare de prestigiu reprezentand Universitatea Spiru Haret din Bucuresti. Este vorba de Prof. Dr. Ioan Gaf-Deac, Prorectorul Universitatii, Prof. Dr. Maria Gaf-Deac si Drd. Sorin Paval, care au imprimat prin contributiile lor pertinente o atmosfera de tensiune intelectuala si universitara dezbaterilor din cadrul sesiunilor noastre.

Astfel, in prima sesiune, prezidata de scriitorul acestor randuri, au fost sustinute urmatoarele referate: “Pacatul acediei in Teologia Ascetica a lui Evagrie Ponticus”, in prezentarea clara si distinsa a Înalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Dr. Nicolae Condrea al Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Romane in America si Canada, care pentru a doua oara onoreaza si apreciaza cu prezenta I.P.S. Sale aportul academic adus studiilor medievale internationale de catre Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa.


In continuare, Rev. Prof. Dr. Theodor Damian, Presedintele si Fondatorul Institutului Roman din New York, a sustinut un adevarat eseu de critica literara teologica, inedit in literatura patristica romana, intitulat: “Îndumnezeirea omului in Viziunea Poetica a Sfantului Grigore de Nazians”, dupa care, Prof. Nicholas Groves si-a prezentat comunicarea sa: “Teologia Patimilor lui Hristos in Imnografia Bizantina”.


Sesiunea s-a incheiat cu prezentarea iconografica dedicata Maicii Domnului: “Recunoscand pe Maria Maica Domnului, in Icoanele Ei Bizantine Romanesti”, in interpretarea plina de finete artistica a D-nei Raluca Octav, cunoscatoare temeinica a artei medievale romanesti.  


Sesiunea a II-a a fost prezidata de catre insusi IPS Arhiepiscop Dr. Nicolae Condrea si a cuprins: “Stante ale Traditiilor Romanesti in Lucrarile Literare ale Capitanului John Smith”, o comunicare cu totul inedita rezultata in urma cercetarilor D-nei Daniela Şovea-Falco de la Universitatea din Connecticut asupra faimosului Capitan aventurier John Smith. Acesta a luptat impotriva turcilor in Transilvania la inceputul secolului al XVII-lea, a fost ranit si impreuna cu o ceata de romani s-a refugiat pe Valea Oltului ajungand in cele din urma in America unde a infiintat colonia devenita mai tarziu Statul Virginia. Capitanul John Smith si-a publicat apoi amintirile si aventurile sale despre Transilvania, fapt care indreptateste pe Daniela sa considere opera Capitanului John Smith ca prima punte literara dintre America si Romania databila inca din secolul al XVII-lea. Finalul acestei incitante comunicari merita sa fie retinut. Plecand de la aceasta punte medievala creata literar de John Smith intre America si Romania, concluzia care se impune de la sine ne dovedeste ca cele doua natiuni, romana si americana, n-au fost niciodata prea departe una de alta. Pe langa actualitatea ei, comunicarea Danielei este si o contributie de prim ordin la vechimea relatiilor romano-americane, pe care o afirma academic prin Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa. O alta prezentare la fel de importanta prin noutatea si originalitatea ei apartine D-nei Prof. Maria Gaf-Deac de la Universitatea Spiru Haret din Bucuresti. Tema principala a lucrarii a dezvoltat pentru prima oara in sesiunile noastre: “Rolul Integrativ al Artei si Spiritualitatii Thraco-Dacice in Europa Centrala Medievala” si a fost urmarita cu un deosebit interes.  


Sesiunea a II-a s-a incheiat cu prezentarea audio-vizuala a cunoscutului si temerarului thracolog Romano-American, Dr. Napoleon Savescu din New York, intitulata: “Misterul Sarmisegetuzei reflectat in Evul Mediu”. Filmul ruinelor Sarmisegetuzei si ale sanctuarelor Thraco-Dacilor din Romania, insotit de comentariile profunde si nuantate ale Dr. Napoleon Savescu au impresionat vizibil intreaga asistenta care nu se mai indura sa paraseasca sala desi timpul prezentarii expirase demult.  


Sesiunea a III-a a fost prezidata de Parintele Profesor Theodor Damian. Scriitorul acestor randuri a sustinut referatul intitulat: “Spiritualitatea Thraco-Dacilor si Contributia Ei la Încrestinarea Europei”. Drd. Sorin Paval de la Universitatea Spiru Haret din Bucuresti a surprins audienta cu o comunicare iesita din comun privind: “Arhitectura Civila a Thraco-Dacilor si Evolutia Medievala a Oraselor in Europa”. Au fost semnalate cu nuantele respective afinitatile dintre arhitectura civila si sacra a Thraco-Dacilor precum si influentele directe medievale in arhitectura taraneasca si bisericeasca din Romania.  


In continuare, Prof. Dr. Andrea Andreopoulos de la Universitatea din Pennsylvania, a prezentat referatul sau despre “Mandorla si Transfigurarea in Iconografia si Teologia Bizantina”, dupa care a facut lansarea recentei sale carti, o adevarata surpriza, intitulata Metamorphosis, The Transfiguration in Byzantine Theology and Iconography. A fost apreciata claritatea expunerii si profunzimea gandirii sale teologice in simplitatea aparenta a prezentarii pe intelesul tuturor a dogmei ortodoxe. Sesiunea s-a incheiat cu o noua contributie de prestigiu in cunoasterea medievala si a altor aspecte din istoria veche a Thraco-Dacilor, prezentata de Prof. Dr. Ioan Gaf-Deac, Prorectorul Universitatii Spiru Haret din Bucuresti. Comunicarea elevata a distinsului nostru participant a fost intitulata: “Sistemele de Lupta Thraco-Dacice si Conceptia Medievala Europeana a Razboiului”, starnind interes si comentarii privind diferentele caracteristice dintre sistemele de aparare ale Thraco-Dacilor si conceptia medievala europeana a razboiului.


Sub impresia creata de prezentarea impunatoare, dar totusi atragatoare, prin efectele sale oratorice de natura didactica universitara, prin care Prof. Dr. Ioan Gaf-Deac a marcat un moment culminant al sesiunilor noastre din acest an aniversar, Parintele Profesor Theodor Damian a adresat un cuvant de calda multumire si apreciere I.P.S. Arhiepiscop Dr. Nicolae Condrea, reprezentantilor Universitatii Spiru Haret din Bucuresti in frunte cu Prorectorul Prof. Dr. Ioan Gaf-Deac, precum si tuturor vorbitorilor si participantilor care ne-au onorat astfel prin prezenta lor activa si creatoare aniversarea cincinala de bun augur a sesiunilor sponsorizate de Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa, in cel de al 40-lea Congres International de Studii Medievale.  Declarand incheiate lucrarile sesiunilor aniversare din acest an, Parintele Profesor Theodor Damian si-a exprimat nostalgic regretul despartirii, dar si bucuria reintalnirii in Kalamazoo, anul viitor, la cel de al 41-lea Congres International de Studii Medievale. A fost un ramas bun plin de de duiosie care s-a prelungit la receptia traditionala oferita de D-na Dona Rosu in memoria mult regretatului Prof. Dr. Lucian Rosu, adevaratul ctitor al sesiunilor si prezentelor romanesti in Congresul International de Studii Medievale.




39th International Congress on Medieval Studies, May 2004    

Romanian Medievalia, Vol. II-III-IV   

 

Intre 5-9 Mai 2004 a avut loc cel de-al 39-lea Congres international de studii medievale la Universitatea de Vest din Kalamazoo, Michigan. Din partea Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York au prezentat lucrari Arhiep. Dr. Nicolae Condrea, Pr. Prof. Theodor Damian, George Alexe, Dr. Napoleon Savescu, Prof. Mihai Vinereanu.





38th International Congress on Medieval Studies, May 2003  

Romanian Medievalia, Vol. II-III-IV

 

Intre 8-10 Mai 2003 a avut loc cel de-al 38-lea Congres International de Studii Medievale al Universitatii de Vest din Kalamazoo, Michigan. Institutul nostru (afiliat cu cel mentionat) a avut organizate patru sesiuni cu 16 referate sustinute de cercetatori si profesori din tara si din USA si Canada. În afara de scriitorul George Alexe si Prof. Dr. Theodor Damian care au organizat si prezidat evenimentul academic, amintim prezenta Profesorilor Andreas Andreopoulos (Canada), Sabina Ispas (Romania), Bogdan Filipescu (USA) Pedro F. Campa (USA), Nicholas Groves (USA).





37th International Congress on Medieval Studies, May 2002  

Romanian Medievalia, Vol. II-III-IV 

 

Pe cale de a deveni o traditie si o realitate culturala romano-americana de prim ordin, Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York, infiintat in anul 1993 de Parintele Profesor Dr. Theodor Damian, isi afirma de la an la an prezenta si vocatia lui unica de a promova si de a da stralucire valorilor spirituale, culturale si artistice romanesti, in Lumea Noua de peste Ocean. Doua evenimente recente, de prestigiu academic interdisciplinar, pe plan american si international, ne indreptatesc sa apreciem cu admiratie performantele stiintifice, de nivel universitar, inregistrate de Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa.   Este vorba, in primul rand, de participarea la cel de al 37-lea Congres International de Studii Medievale, organizat in fiecare an, la inceputul lunii Mai, de catre Institutul de Studii Medievale de pe langa Western Michigan University din Kalamazoo si, in al doilea rand, de lansarea cu acest prilej a revistei Romanian Medievalia, in limba engleza, care publica anual toate comunicarile sustinute la sesiunile organizate si patronate de Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa in cadrul acestui Congres de prestigiu mondial.
Desigur, fara sa-i dam o interpretare simbolica, sau chiar o nota aparte de divertisment gratuit, mentionam o coincidenta cu totul neobisnuita, intre zilele Congresului din acest an, cu Saptamana Patimilor si cu Sfintele Pasti (2-5 Mai, 2002). Din aceasta cauza, toate cele trei sesiuni ale Institutului nostru programate initial chiar in Sambata Sfintelor Pasti, au fost reprogramate pe ziua de Joi 2 Mai 2003, cu profunda intelegere, de catre Prof. Dr. Timothy Graham, Director Adjunct al Institutului de Studii Medievale, caruia ii multumim cu aleasa recunostinta si pe aceasta cale. În acelasi timp merita sa fie apreciate eforturile deosebite ale celor opt conferentiari din unsprezece, care au reusit adevarate recorduri de calatorie, sa ajunga la timp in Kalamazoo si apoi, dupa sustinerea referatelor, sa se reintoarca in comunitatile si familiile lor, spre a lua parte la denii si la sarbatorirea Învierii Domnului.


Miercuri, 1 Mai, seara a avut loc traditionala pomenire, la cimitirul din Kalamazoo, a regretatului Profesor Universitar, Lucian Rosu, ctitorul sesiunilor bizantine si romane, la Congresul International de Studii Internationale, pe care le organiza prin Departamentul de Istorie de pe langa Western Michigan University, si a ginerelui sau, Lucian Costea. Slujba de Pomenire a fost oficiata de Parintele Theodor Damian, dupa care a urmat receptia indatinata oferita de D-na Dona Rosu si de fiica sa Mirela Costea, in memoria celor doi, atat de duios pomeniti, care-si dorm somnul de veci, infratiti si impamanteniti, prin voia lui Dumnezeu, in tarana americana, departe de Þara lor Mama, Romania.   Joi, 2 Mai 2002, la orele 10 dimineata, a avut loc prima sesiune, prezidata de Parintele Profesor Dr. Theodor Damian, Presedintele Institutului Roman de Teologie si de Spiritualitate Ortodoxa din New York, fiind dedicata Teologiei, culturii si artei Thraco-Dacice si Bizantine din Europa Rasariteana si Asia Mica. Dupa cuvantul introductiv de rigoare, Parintele Theodor Damian a invitat pe Dr. Napoleon Savescu, Presedintele Societatii Internationale “Dacia Revival” din New York, spre a-si sustine comunicarea Domniei Sale, intitulata: “O noua abordare a originii poporului Roman” si care, desigur, s-a bucurat de o atentie deosebita, prin noutatea unei interpretari originale, lansand o adevarata teorie Thraco-Dacica in legatura cu antropogeneza europeana, care a suscitat discutii si comentarii palpitante, inteligent moderate de presedintele sesiunii, tinand seama de contextul general, istoric si etnic, al lucrarii prezentate.


Intrucat Parintele Arhimandrit, Prof. Dr. Aurelius Avacum Bucalae, de la Universitatea “Saint Paul” din Ottawa, Ontario, fiind temporar spitalizat, nu a putut fi prezent, comunicarea sa “‘Nostra Patria’ in Codex Justinianaeum”, va fi publicata in urmatoarea editie a revistei Romanian Medievalia, ce va aparea cu ocazia celui de al 38-lea Congres International de Studii Medievale (Kalamazoo, 8-11 Mai, 2003).   Prima sesiune s-a incheiat cu referatul “Vlad Þepes si mitul sau de necrezut ‘Dracula’”, prezentat de D-na Daniela Anghel, din Windsor, Ontario, Canada, doctorand la Institutul Roman de Tracologie din Bucuresti, Romania. Evident, o asemenea tema, mai ales in America se bucura totdeauna de o actualitate permanenta. De aceea si discutiile pe marginea acestei comunicari nu s-au lasat asteptate, dovedind un interes deosebit fata de noile date istorice si mitologice puse in discutie. 


In aceeasi zi, dupa amiaza, cu incepere de la orele 1:30, s-au desfasurat lucrarile sesiunilor a II-a si a III-a. Daca prima sesiune a fost axata mai mult pe istorie, Sesiunea a II-a, prezidata de scriitorul acestor randuri, a abordat probleme de teologie mistica bizantina, bucurandu-se de o larga audienta, erudita si competenta in acest domeniu. Seria acestor lucrari a fost deschisa de Parintele Theodor Damian, Profesor de Filosofie si Etica la Colegiul Audrey Cohen din New York si Presedintele Fondator (1993) al Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York, cu referatul sau despre “Desertul ca loc de transformare a lumii dupa ascetismul rasaritean”. Privit din perspectiva experientei monastice, desertul este explorat duhovniceste ca loc al trairilor mistice si in acest caz ca un topos ideal de transformare si de indumnezeire a fiintei umane, chiar daca in aparenta desertul poate fi scrutat ca o cale a imposibilului. Concluzia subliniaza cu aleasa patrundere spirituala rolul desertului in reinnoirea comuniunii omului cu Dumnezeu. Forma literara de prezentare a adaugat un spor de claritate si de spiritualitate ortodoxa romaneasca unei teme bizantine de teologie ascetica si mistica, al carei continut a devenit astfel accesibil si transparent intelegerii noastre, dupa cum s-a remarcat in intrebarile si comentariile care au urmat si carora Parintele Theodor Damian le-a raspuns prompt, academic si la obiect.


O tema asemanatoare, dar tratata dintr-o alta perspectiva, a fost prezentata de Dr. Nicholas Groves, de la Chicago Public Library, in lucrarea sa intitulata: “Apele vii in Desert: Optina Pustyn ca centru al spiritualitatii desertului in Rusia secolului al XIX-lea”. Este vorba, in general, de traditia isihasta romaneasca pe care Paisie Velicicovski si-a insusit-o si a reinoit-o filocalic la Manastirea Neamtu din Moldova, de unde a fost raspandita in Rusia, in special de Manastirea Optina Pustyn si ale carei “ape vii” au adapat din belsug viata duhovniceasca si operele literare ale lui Dostoievski sau Tolstoi, devenind un centru de spiritualitate si de cultura crestina in Rusia. Aceasta traditie isihasta n-a disparut, chiar sub regimul sovietic, iar in prezent Manastirea Optina Pustyn, rectitorita in 1988, isi continua opera ei isihasta, mostenita de la Parintii “Desertului” si reinstaurata de Paisie Velicicovski in Secolul XIX. Din discutiile care au urmat a reiesit inca o data, la iveala, interesul deosebit pentru marile teme mistice ale trairii ortodoxe rasaritene, in corelatie cu spiritualitatea si cultura crestina contemporana.


Cea de a treia comunicare a sesiunii, “Muntele Înaltarii si Icoana Transfigurarii”, nu a fost prezentata din motive obiective, deoarece Dr. Andrea Andreopoulos, de la Pontifical Institute of Medieval Studies, din Toronto, Ontario, Canada, dupa cum a anuntat din vreme, se afla in Grecia unde cerceteaza dezvoltarea iconografica a Schimbarii la Fata a Domnului, din cele mai vechi timpuri pana in secolul al XV-lea. Totusi, pentru importanta acestei teme iconografice bizantine si a concluziilor sale enuntate si communicate in scris, lucrarea va fi publicata, impreuna cu celelalte comunicari, in numarul urmator al revistiei noastre anuale Romanian Medievalia.


Sesiunea a II-a s-a incheiat cu o comunicare teologica de mare actualitate, intitulata “Exegeza iudaismului si a crestinismului Paulin si impactul ei in viata spirituala crestina de-a lungul secolelor, in opera lui Markus Bockmuehl”, sustinuta de tanarul Doctorand al Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii din Atena, Grecia, si Profesor de Exegeza Biblica la Seminarul Teologic Ortodox din Fagaras, Romania, Laurentiu Popica. Cu un deosebit simt exegetic al simetriei dintre gandirea religioasa iudaica pe care o descoperim in Vechiul Testament si gandirea teologica crestina a Sfantului Apostol Pavel,  cuprinsa in Noul Testament, dar cu radacini in Vechiul Testament, Drd Laurentiu Popica retine ceea ce este caracteristic in esenta celor doua religii, subliniind odata cu Markus Bockmuehl, faptul evident ca in gandirea crestina a Sfantului Pavel sunt diferente paradigmatice fata de iudaism, dar in acelasi timp si asemanari substantiale cu el. Exegeza rabinului Markus Bockmuehl reprezinta o etapa esentiala in abordarea celor doua religii, intemeiata pe interpretarea hermeneutica si intelegerea corecta cel putin a acelorasi baze biblice vetero-testamentare comune, bineinteles cu nuantele proprii si diferentele specifice acumulate de-a lungul secolelor, in dezvoltarea gandirii iudaice si crestine deopotriva.


Sesiunea a III-a dedicata Bizantului in folclorul, arta si literatura romaneasca, a fost prezidata de Parintele Profesor Dr. Theodor Damian. Daca sesiunile anterioare au dezbatut teme istorice, teologice sau chiar filosofice, de data aceasta au fost luate in consideratie teme bizantine sau de inspiratie bizantina, literare, folclorice si artistice romanesti, marind astfel aria preocuparilor de studii medievale abordate de Institutul nostru. La invitatia presedintelui Sesiunii, Prof. Dr. Mihaela Albu de la Columbia University din New York a prezentat o cumunicare deosebit de interesanta, prin noutatea si originalitatea ei, intitulata “Bizantul in literatura dramatica romaneasca”.   Audienta a fost captivata de arta D-nei Mihaela Albu de a ne transpune pe un taram bizantin de mit si legenda, transfigurat in creatiile teatrale romanesti, prin analiza facuta din perspectiva criticului si istoricului literar, a literaturii dramatice de inspiratie bizantina in care au excelat o serie de mari dramaturgi romani, precum Ion Luca, Vasile Voiculescu, Valeriu Anania si in special mult regretatul nostru poet, Marin Sorescu, dovedind astfel vitalitatea si continuitatea multor idei, conceptii si traditii bizantine in literatura romaneasca.


A fost regretata absenta D-nei Dr. Sabina Ispas, Directoarea Institutului de Etnografie si Folclor “Constantin Brailoiu” din Bucuresti, a carei comunicare “Disputa Florilor in Colindele Romanesti”, ne-ar fi dezlegat mobilul acestei aprinse dispute folclorice in stabilirea intaietatii lor florale, desigur dupa criterii religioase populare si in functie de contributia fiecarei flori la infaptuirea si savarsirea Sfintelor Taine ale Bisericii noastre Ortodoxe. Lucrarea va fi publicata in Romanian Medievalia.  In continuarea sesiunii, scriitorul acestor randuri, a sustinut un eseu teologic privind “Chipul tainic al Sfantului Petru in folclorul romanesc”, avand ca subtitlu: “De la Zalmoxis la Sfantul Petru”. Dupa cum s-a precizat este o incercare de a descoperi in lumina filosofiei culturii si a istoriei religiilor, chipul tainic al Sfantului Petru ascuns in varietatea miturilor, legendelor si traditiilor cosmogonice sau colindelor religioase, pastrate si perpetuate cu vechea lor stralucire in folclorul nostru, din vechimea lor imemoriala si pana in vremea de azi.


Asemanarile de forma si de continut religios, intre chipul biblic al Sfantului Apostol Petru, asa cum e cunoscut din Noul Testament, din Epistolele sale sobornicesti si mai ales din Faptele Apostolilor si chipul tainic religios, dar de origine nebiblica, al Sfantului Petru din folclorul romanesc, au dus la concluzia, pe baza unor analogii specifice dintre religia crestina si religia tracica a stramosilor nostri geto-daci, ca sub acest chip tainic al Sfantului Petru se ascunde marele preot zeificat Zalmoxis, care a jucat pe langa Sabazius, zeul suprem al thracilor, cunoscut si sub numirile de Basareus si Dionisos, un rol transparent cu al Sfantului Apostol Petru pe langa Domnul nostru Iisus Hristos.


Sesiunea s-a incheiat cu lucrarea: “Fata catre fata: Pictarea rasariteana si apuseana a icoanelor. Asemanari si deosebiri”, pe care a sustinut-o D-na Raluca Octav, distinsa membra a Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa, care cu o finete artistica deosebita, ne-a prezentat, in sinteza, cu ilustratii semnificative, “fata catre fata”, o paralela iconografica esentiala, intre pictarea icoanelor in Rasarit si in Apus, subliniind cu atentie nuantele si diferentele iconografice, specifice celor doua mari sfere culturale europene, care se intregesc reciproc.


In incheierea celor trei sesiuni organizate si sponsorate de Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York, in cadrul celui de al 37-lea Congres International de Studii Medievale, Parintele Profesor Theodor Damian a subliniat atmosfera academica si universitara in care s-au desfasurat lucrarile si dezbaterile pe marginea lor, multumind in chip deosebit participantilor care ne-au onorat cu prezenta si interesul lor fata de temele abordate. De asemenea a elogiat aportul vorbitorilor in prezentarea unor lucrari originale, bine studiate si de actualitate, ale caror subiecte au corespuns cerintelor si criteriilor stiintifice stabilite de Comitetul de Organizare si de Programare al Congresului International de Studii Medievale, fiind astfel aprobate si sustinute ca atare. Totodata, Parintele Theodor Damian a felicitat pe toti cei opt conferentiari prezenti, regretand absentele motivate ale celor trei absenti. Publicarea lucrarilor in Romanian Medievalia va constitui astfel o marturie pretioasa a Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa, la progresul general al studiilor medievale in America si desigur, prin Cogresul International de Studii Medievale, in lumea intreaga. În incheiere, Parintele Theodor Damian a rostit un cuvant duios, de despartire in lumina Sfintelor Sarbatori ale Învierii Domnului si cu urari de reintalnire anul viitor, 2003, la cel de al 38-lea Congres International de Studii Medievale.


Cel de al doilea eveniment important, mentionat in introducerea acestei succinte dari de seama, a fost lansarea in premiera, cu prilejul Congresului International de Studii Medievale, a revistei Romanian Medievalia, Thraco-Dacian and Byzantine Romanity of Eastern Europe and Asia Minor, editata si publicata annual de Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York, si sponsorata de Romanian-American Heritage Center, din Jackson, Michigan. Lansarea a fost facuta de Parintele Profesor Dr. Theodor Damian, care, in cuvinte elogioase, a felicitat colegiul de redactie in frunte cu teologul si scriitorul George Alexe, Directorul Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa, remarcand initiativa intru totul laudabila si generoasa a Centrului de Documentare Etnica Romano-American din Jackson, Michigan de a sponsora aceasta publicatie reprezentativa a studiilor medievale romanesti in cadrul prestigios al Congresului International de Studii Medievale. Aceasta cooperare de bun augur, intre cele doua institutii principale romano-americane, care au in comun multe puncte asemanatoare, in promovarea si valorificarea mostenirii spirituale, artistice si culturale romano-americane, merita sa fie apreciata ca o valoare creatoare reala, mai mult decat simbolica. Acest fapt este subliniat cu gratitudine si in frumoasele “Cuvinte de Apreciere”, publicate la inceputul revistei de D-l Eugene S. Raica, Presedintele Centrului de Documentare Etnica Romano-American (The Romanian-American Heritage Center, Jackson, Michigan). Tabla de materii cuprinde, pe langa articolele oficiale introductive, toate comunicarile prezentate anul trecut (2001) la cel de al 36-lea Congres International de Studii Medievale.  Primita cu bucurie de participantii la Congres, revista anuala Romanian Medievalia, impreuna cu Lumina Lina. Gracious Light, revista trimestriala de spiritualitate si cultura romaneasca, si Symposium, revista anuala, ecumenica si teologica, formeaza simbolic o diadema treimica a Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa, care se impune de la sine, cu autoritate, in promovarea valorilor teologice, istorice, literare, artistice si ecumenice ale culturii si spiritualitatii ortodoxe romanesti, in America, in Tara si in lumea intreaga.

George Alexe




36th International Congress on Medieval Studies, May 2001

Romanian Medievalia, Vol. I    

 

Participarea Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York, cu doua sesiuni stiintifice, la cel de al 36-lea Congres International de Studii Medievale, organizat de Institutul Medieval de pe langa Western Michigan University din Kalamazoo, Michigan, care a avut loc intre 3 si 6 Mai 2001, s-a bucurat de la bun inceput de un debut stralucitor, de inalt nivel academic si teologic. Înca ne mai rasuna in minte aprecierile unor medievalisti consacrati, care au apreciat cele doua sesiuni romanesti ca fiind unele dintre cele mai bune si mai reusite din cadrul Congresului.
Este pentru prima oara in istoria acestui prestigios Congres International de Studii Medievale cand se inscrie, cu demnitate, prezenta unui Institut Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York, participand in mod egal, cu celelalte institutii similare, la prestigiul mondial al acestui for international al medievalistilor mai ales din Statele Unite, Canada, Australia si Europa.   Desigur au mai fost si inca mai sunt prezentate in cadrul acestui Congres International sesiuni cu teme istorice medievale, privind Europa Rasariteana in general, avand si teme bizantine sau romanesti, dar acestea au fost organizate de profesori universitari romani sau straini, fiind patronate de Departamentele de Istorie ale Universitatilor respective. În acest sens, merita sa fie mentionate si elogiate sesiunile initiate, organizate si prezidate de regretatul Prof. Dr. Lucian Rosu de la Western Michigan University, iar in prezent de Prof. Dr. Florin Curta de la Univ. din Florida.


Ne facem o datorie de onoare sa mentionam ca sesiunile organizate si patronate de Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York se vor o continuare a sesiunilor romanesti organizate si prezidate de regretatul Prof. Dr. Lucian Rosu, sub auspiciile Departamentului de Istorie de pe langa Western Michigan University.


Anul acesta au fost programate 597 de sesiuni, fiecare sesiune avand 3 sau 4 comunicari. Sesiunile romanesti, cu numerele 465 si 517, au avut loc Sambata 5 Mai 2001, intre orele 1:30 si 5:30 PM, in spatioasele incaperi ale Centrului “Bernhard” din campus-ul universitatii. Precizam ca aceste sesiuni ale Institutului nostru, cum se mentioneaza si in marele catalog tiparit, care cuprinde toate sesiunile Congresului, au fost organizate de Pr. Theodor Damian in stransa cooperare cu D-l George Alexe, dupa normele stricte prevazute de Comitetul de Programare si de Organizare al Congresului.


In acea zi de Sambata 5 Mai 2001, care va fi inscrisa cu litere de aur in cronica Institutului nostru, la orele 11 dimineata, dand urmare unei sfinte datini romanesti, Pr. Prof. Theodor Damian, Presedintele Institului nostru, insotit de D-l si D-na George si Didi Alexe, Prof. Dr. Lucian Turcescu, Drd. Daniela Anghel si D-l Nick Papadatos, a oficiat in prezenta indurerata a D-nei Dona Rosu si a D-nei Luciana Mirela Costea, un parastas in memoria Prof. Lucian Rosu si a ginerelui sau Antonio Costea, amandoi dormindu-si somnul cel de veci in cimitirul “River Side” din Kalamazoo, Michigan. Au fost adevarate momente de reculegere dar si de intarire sufleteasca si care, de acum inainte, vor ctitori inceputul unei traditii de cinstire a inaintasilor nostri.   Prima sesiune a fost prezidata de Pr. Prof. Theodor Damian. Eleganta sala cu Nr. 205, rezervata sesiunilor noastre, oferea o ambianta originala si placuta comunicarilor si dezbaterilor ce urmau sa aiba loc, in timp ce distinsa audienta se pregatea nerabdatoare sa se infrupte sufleteste din prezentarea si desfasurarea lucrarilor. Dialogul intelectual dintre cei prezenti a fost stabilit de la bun inceput prin introducerea obisnuita in asemenea ocazii, rostita de Prof. Theodor Damian.


In cuvinte alese si concise, vorbitorul a prezentat activitatile teologice si literare diversificate ale Institutului, a subliniat insemnatatea participarii, pentru prima oara, a unei institutii romano-americane la Congresul International de Studii Medievale si a multumit in chip deosebit Prof. Dr. Paul E. Szarmack, Directorul Institutului Medieval, pentru intelegerea superioara pe care ne-a acordat-o prin aprobarea afilierii si participarii Institutului nostru la lucrarile Congresului International.


In incheiere Pr. Damian a reliefat importanta pentru studiile medievale a temei principale a sesiunilor Institutului nostru, privind mostenirea artistica, spirituala si culturala medievala, Romano-Bizantina, a Europei Rasaritene si a Asiei Mici.
Seria comunicarilor a fost deschisa de Prof. Dr. Lucian Turcescu, de la Universitatea “St. Francis Xavier” din Nova Scotia, Canada, care, sub semnul intrebarii, a prezentat o comunicare deosebit de interesanta, si anume, daca Sfantul Grigore de Palama a fortat sau nu interpretarea teologica a Sfintei Treimi. (“Did Gregory Palamas Screw Up the Trinitarian Theology?”). Cum era si firesc au urmat intrebari si raspunsuri semnificative, care au scos in lumina si mai mult gandirea ortodoxa profunda si nuantata a Sfantului Grigore de Palama.


D-na Daniela Anghel-Surubaru, Licentiata in Teologie si Doctoranda a Institutului de Tracologie din Bucuresti, a sustinut o foarte documentata comunicare istorica despre afirmarea si cresterea spirituala a societatii Daco-Romane intre secolele IV si XI (“Spiritual Emergence of Daco-Roman Society during the Fourth to Eleventh Centuries”), fiind urmarita cu un interes deosebit.


Prima sesiune s-a incheiat cu eseul D-lui George Alexe, Directorul Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York pentru programele teologice si ecumenice, prin care a incercat a dezlega o enigma medievala, veche de 1500 de ani, referitoare la identitatea Daco-Romana a lui Pseudo-Dionisius Areopagitul (“A Medieval Enigma: The Daco-Roman Identity of Pseudo-Dionysius the Areopagite”). Aceasta enigma, care a suscitat curiozitatea si interesul celor prezenti, este pe cale de a fi rezolvata in cadrul ªcolii Romanesti de Patristica, initiata de marele savant patrolog, regretatul Pr. Prof. Ioan G. Coman, prin lucrarile patristico-dogmatice ale Pr. Prof. Dr. Gheorghe I. Dragulin, amplu comentate si intregite cu interpretari noi de D-l G. Alexe.


Ne-a facut o deosebita placere sa remarcam in randurile distinsei noastre audiente si prezenta romaneasca, incurajatoare, a D-lui Bogdan Filipescu si D-rei Irina Comardicea din Woodburry, Minnesota, precum si a D-lui Nick Papadatos din Windsor, Ontario, Canada, care a si devenit fotograful oficial al sesiunilor noastre.   In incheierea primei sesiuni, Prof. Theodor Damian a scos in evidenta ideile principale retinute din comunicarile prezentate, multumind vorbitorilor si audientei pentru participarea activa, cu intrebari esentiale si de fond, insotite de aprecieri si comentarii obiective, care au creat, cu adevarat, o atmosfera vie si academica.


Dupa o bine meritata pauza, sesiunea a doua a fost prezidata de D-l George Alexe. În cuvantul sau introductiv, D-sa a elogiat personalitatea si activitatea Prof. Lucian Rosu, trecut la cele eterne, subliniind faptul ca sesiunile organizate si prezidate de el in cadrul Departamentului de Istorie al Universitatii Western Michigan, sunt si vor fi continuate de acum de Institutul nostru de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa.   Totodata a motivat, cu regret, absenta D-lui Prof. Dr. Bruce Buglione din New York, a carui comunicare: “Medieval Symbolism of Scholarship, Education, and Wisdom: An Iconic Exploration” va fi eventual publicata, impreuna cu toate celelalte comunicari prezentate la acest Congres, intr-o brosura aparte, pe care Institutul nostru intentioneaza sa o editeze, asemenea revistei Symposium.   In continuare, Pr. Prof. Dr. Theodor Damian a fost invitat sa prezinte comunicarea Sfintiei sale, sugestiv intitulata: “Icoana Crestina in Evul Mediu timpuriu: Dimensiunea si relevanta ei pentru viata noastra de astazi” (“The Christian Icon in the Early Middle Ages: Its Dimension and Relevance for Our Life Today”). Comentariile pe care le-a starnit si raspunsurile prompte si competente care au onorat toate intrebarile puse au dat o nota de distinctie intelectuala si vorbitorului dar si celor care au participat la discutii.


In incheierea sesiunii, D-na Raluca Octav, distinsa membra a Institutului nostru si cunoscuta muzeografa si specialista in arta bizantina si fortificatiile medievale din Romania, a prezentat, insotita de sugestive si semnificative imagini iconografice in colori, o adevarata prelegere, intitulata: “Lacrimi pe sticla: Spiritualitatea cerului si a pamantului in creatia unui iconar” (“Tears on Glass: Spirituality of Heaven and Earth in the Craftsmanship of an Icon Maker”). Expunerea D-nei Raluca Octav a fost urmarita cu interes si a fost o dovada in plus despre inalta calitate teologica si profesionala a comunicarilor prezentate in cadrul Institutului nostru.   Desi, practic, sesiunea a doua era incheiata, prin concluziile teologice finale si multumirile adresate tuturor celor prezenti de D-l George Alexe, discutiile continuau cu o inflacarare si mai sporita despre performantele impresionante ale celor doua sesiuni, participantii exprimandu-si admiratia pentru debutul stralucitor, pe care Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa l-a repurtat in cel mai mare for al medievalistilor din lumea intreaga, Congresul International de Studii Medievale din Kalamazoo, Michigan.


Invitat la cuvant, Pr. Theodor Damian a subliniat cu bucurie satisfactia personala si a membrilor Institutului de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa, pentru performantele prestate si obtinute, si a multumit tuturor cu caldura, invitandu-i de pe acum la sesiunile noastre pe care nadajduim sa le organizam si sa le prezentam la cel de al 37-lea Congres International de Studii Medievale, care va avea loc intre 2 si 5 Mai, 2002, in aceeasi ambianta universitara unica, oferita cu ospitalitate desavarsita de Western Michigan University din Kalamazoo, Michigan.   Seara tarziu, a avut loc o receptie memoriala de exceptie, oferita de traducatoarea si scriitoarea Dona Rosu, distinsa amfitrioana si membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, in amintirea iubitului ei sot, Lucian Rosu, marele animator si organizator al sesiunilor bizantine si romanesti pe care ni le-a lasat mostenire odata cu pilda jertfitoare a vietii lui in promovarea valorilor spirituale, culturale si artistice romanesti, in America si oriunde ne-am afla pe fata pamantului. În veci fie pomenirea lui!     Cu aceasta emotionanta receptie si cu hotararea ferma de a continua sesiunile romanesti in cadrul Congresului International de Studii Medievale, s-a incheiat debutul stralucitor al Institutului nostru in cadrul celei mai mari manifestari medievale anuale din lumea intreaga.  

 George Alexe