The Romanian Institute
of Orthodox Theology and Spirituality, New York


Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa, New York

Biserica "Sf. Ap. Petru si Pavel"

"Sts. Peter and Paul" Romanian Orthodox Church,

Astoria, New York


older posts/arhiva



Biserica "Sf. Apostoli Petru si Pavel" din Astoria, New York, a fost infiintata in ziua de Florii 1993 de catre Preotul Theodor Damian. A fost incorporata ca organizatie non-profit.

Ea se afla in jurisdictia Mitropoliei Ortodoxe Romane a celor doua Americi (I.P.S. Mitropolit Dr. Nicolae Condrea).

https://mitropolia.us

                       

Slujbele duminicale (Sf. Liturghie) au loc la ora 2:00 PM.


ANUNTURI - click here

 




Adresa bisericii / Church address                                             

 

St. George Episcopal Church in Astoria, pe 27 Ave. cu 14 Street

Pentru GPS: 14-22 27th Ave., Astoria, NY 11102

(pentru corespondenta si contact vezi adresa de mai jos)

Google maps va duce in eroare. Folositi www.mapquest.com !

Get Directions To:
14-22 27th Ave
Astoria NY 11377
USA


Subway:  N sau W pana la statia Astoria Boulevard

Q18 sau Q102 la 30th Ave./14th Street, Q19 la Astoria Blvd/14th Street, Q100 la 21st Street/Astoria Blvd
(Queens bus map).  

 


 

Adrese de contact si pentru corespondenta / Contact and mailing address

 

Preot:   Pr. Prof. univ. Dr. Theodor Damian              

30-18 50th Street

Woodside, NY 11377

(718) 626 6013

(917) 892-6013

DamianTh@aol.com

 

 

 

Evenimente comunitare

 

Boboteaza

Simpozionul Eminescu

Unirea Principatelor

Balul martisorului

Lasatul secului pentru Postul Mare

Floriile

Sf. Pasti             

Ziua mamei

Ziua independentei de stat a Romaniei

Ziua monarhiei

Memorial Day

Ziua copilului

Hramul bisericii

Festivalul mustului

Lasatul secului pentru Postul Craciunului

Craciunul

 

                                   

                                               



Prezentarea activităților religios-culturale de la Institutul şi Biserica „Sf. Apostoli Petru Și Pavel” din New York pe anii 2019-2020 cu ocazia aniversării a 27 de ani de la înființare



Ce frumos și semnificativ e faptul că acum, când suntem încă în lumina și sub impresia marilor celebrări ale unirii și unității neamului nostru, sărbătorim și noi, aici la New York, împlinirea a mai mult de un sfert de veac de la înființarea parohiei noastre. Dar și ce trist că din cauza epidemiei generale nu suntem față către față pentru a ne bucura ca de obicei. Celebrăm însă aniversarea noastră prin rugăciune întărită către Milostivul Dumnezeu ca să ne păzească pe fiecare de molima aceasta ucigătoare, să ne izbăvească de cel rău și de toate uneltirile lui. Continuăm să fim în comuniune spirituală rugându-ne unii pentru alții.

 

27 de ani, o cifră aniversară așa de frumoasă, reprezintă însă și un moment de bilanț. Ne uităm înapoi cu drag și cu nostalgie la zilele de început, ne aducem aminte de planurile și intențiile dintâi, evaluăm felul cum s-au împlinit mai mult sau mai puțin, ne amintim de cei care au fost generația de pionieri și piatra de temelie a Bisericii noastre, unii mult mai în vârstă acum, alții plecați la Domnul, dar păstrându-i pe toți în inimă și în rugăciune.

 

Spune Mântuitorul că femeia când naște este în suferință și durere, dar când a născut uită de durere, de bucurie că a adus pe lume o nouă ființă; mai ales că aceasta este trup din trupul său și sânge din sângele său. Şi noi, vorbind de bilanț în acest moment aniversar, chiar dacă au existat în toți acești ani și greutăți și probleme și neîmpliniri, ele toate pălesc, dispar în fața bucuriei de a ne ști astăzi împreună, frumoși, credincioși, cu inima bună, ca într-o adevărată și exemplară familie de buni români și buni creștini ce suntem. Dincolo de orice greutăți apărute în toți acești ani, se profilează în inimile și în conștiința noastră bucuria realizărilor pe care Dumnezeu ni le-a rânduit și dăruit pentru a aduce cuvenita mărturie creștină și ortodoxă în această parte de lume, dar și pentru a ne întări unii pe alții întru valorile culturale și spirituale ale neamului nostru, întru conștiința apartenenței noastre etnice și religioase.

 

Pentru ce nu am realizat, ne gândim că încă nu ni s-a rânduit; pentru multele realizări, ne gândim că Dumnezeu ni le‑a dat spre slava Sa, dar și pentru a le considera ca o temelie pentru creșterea noastră comună pe mai departe în această parohie și comunitate ortodoxă românească.

 

Înzestrarea Bisericii cu cele necesare Sf. Slujbe, permanenta grijă pentru strângerea de fonduri pentru plata chiriei, socializarea constantă de după Sf. Liturghie, celebrarea marilor evenimente din istoria și viața neamului și a Bisericii, realizarea corului și a școlii duminicale, crucea de gheață de Bobotează, ridicată ca mărturie ortodoxă în fiecare an, întrunirile academice ale Institutului și cele literare ale Cenaclului „M. Eminescu”, vizitele nenumărate ale distinselor personalități venite din țară și din alte zone ale continentului american, revelioanele și balurile comunitare organizate în trecut și azi, grija neîntreruptă față de copiii și tinerii noștri, și căldura cu care-i înconjurăm pe cei în vârstă, și mai ales, și în general frumusețea dumnezeiască a slujbelor și rugăciunilor noastre duminicale cu atmosfera lor specifică de dragoste, îngăduință, pace și bucuria de a fi împreună și de a creste împreună duhovnicește și românește, toate aceste activități și împliniri pe larg descrise anual în raportul meu de activitate, precum și altele nemenționate acum, reprezintă firul roșu al existenței noastre ca minunată familie creștină și română, în New York, pe parcursul acestei frumoase perioade de 27 de ani.

 

În aceste momente doxologice, gândul meu se îndreaptă în primul rând către milostivul Dumnezeu pentru a-I aduce adâncă mulțumire pentru toate darurile revărsate din belșug peste mine ca persoană și ca preot și peste noi toți ca parohie și comunitate drept măritoare; cu aceeași gratitudine îmi îndrept gândul și către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop și Mitropolit Nicolae, arhipăstorul nostru duhovnicesc, către familia mea, preoteasa Claudia în special, și copiii mei, pentru buna credință, sprijinul și înțelegerea oferite de-a lungul timpului, și bineînțeles că totodată către familia parohială pe larg, familia de duminică, așa cum obișnuim să spunem, dumneavoastră cei aici de față și cei ce nu sunt de față din binecuvântate motive, care ați fost întotdeauna alături de mine cu inimă bună, dragoste și prietenie, mereu săritori la nevoie, mereu cu un sincer cuvânt de apreciere și încurajare pornit dintr-o inimă caldă, frățească.

 

Ce frumoasă coincidență aniversarea a 27 de ani de la înființarea Institutului și Bisericii noastre într-un moment așa de glorios și festiv: Intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim! Sigur că a urmat Patima și apoi Învierea Domnului. Dar așa cum după Patimă urmează Învierea, și noi am fost martorii creșterii, dezvoltării, întăririi comunității noastre pe multiple planuri, prin activități de multe ori fără precedent în diaspora română de aici, desfășurate în cadrul Institutului și Bisericii noastre, așa cum reiese din această comunicare.

 

Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă, fondat în Aprilie 1993, este o organizație creștină ortodoxă și educațională ecumenică având ca scop promovarea valorilor române și ortodoxe, aducând astfel o contribuție la îmbunătățirea lumii noastre contemporane, la unitatea și solidaritatea tuturor românilor din diaspora română pe de o parte, și la mai buna lor integrare în societatea prezentă, pe de altă parte. In special, Institutul are în vedere dublul fel de relații pe care românii le au în această țară: între ei înșiși, și între ei și americani.

 

Vorbind despre primul tip de relație, Institutul dorește să promoveze și popularizeze valorile culturii și spiritualității române, să creeze noi posibilități și mijloace pentru educarea oamenilor și în special a tinerei generații în spiritul acestor valori ale religiei noastre ancestrale și tradiției noastre culturale. Scopul acesta are în vedere consolidarea conștiinței și identității noastre naționale și culturale împotriva pericolului marginalizării cu toate implicațiile lui negative în societatea ultra-secularizată în care trăim astăzi.

 

Vorbind despre al doilea tip de relații, înțelegem că noi, românii, suntem o minoritate în această țară; credința noastră ortodoxă, teologia și tradițiile noastre nu sunt bine cunoscute aici; totuși ele sunt parte fundamentală a identității noastre personale și etnice.

 

De aceea, în timp ce privim caracterul multi-cultural al societății noastre ca pe o binecuvântare și vedem diferența ca pe un izvor de bogăție spirituală, și nu ca un risc și o amenințare, noi dorim să învățăm de la alte tradiții, dar de asemenea să o mărturisim pe a noastră. In consecință, Institutul crede că Ecumenismul poate fi o temelie solidă pentru o viață dusă împreună în libertate, respect și armonie.

 

Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă publică o revistă teologică anuală intitulată Symposium, revista trimestrială de cultură și spiritualitate românească Lumină Lină, Gracious Light, tine simpozioane teologice și culturale, conferințe și consultații, și sponsorează lucrări de cercetare în domeniile amintite. A publicat mulți ani la rând și revista Romanian Medievalia ce conține referatele reprezentanților Institutului nostru la Congresele Internaționale ale Institutului de Studii Medievale de la Universitatea de Vest din Kalamazoo, Michigan.

 

Obiectivele principale ale Institutului și Bisericii noastre - cel spiritual și cel cultural - au stat la temelia muncii noastre de un an de zile (Florii 2019 - Florii 2020) și au fost îndeplinite după cum urmează:

 

 

 

ACTIVITATEA LITURGICĂ

 

Aceasta poate fi considerată cea mai importantă dintre toate cele desfășurate la Biserica noastră. Ea a constat în săvârșirea cu regularitate, de către Pr. Dr. Theodor Damian a serviciului divin din duminici și sărbători.

De asemenea Pr. Th. Damian a acordat asistenta religioasă tuturor celor ce au solicitat-o, incluzând aici slujbe ca: botezuri, cununii, înmormântări, parastase, sfinţiri de casă, sf. maslu etc.

 

● In timpul Postului Mare preotul a oficiat slujbele speciale caracteristice, inclusiv Liturghia Sf. Grigore Dialogul, Deniile din Săptămâna Sf. Patimi şi altele.

 

● Un eveniment liturgic dar şi cultural de o deosebită importanţă l-a reprezentat şi construirea tradiţionalei cruci de gheaţă pentru ziua Bobotezei, ca mărturie a unei tradiţii româneşti creştine pe cât de vechi, pe atât de autentice, perpetuată aici în Statele Unite ale Americii. Echipa realizatorilor anul acesta i-a inclus pe domnii Ciprian Solomon, Marius Stoica, Sorin Lazăr, Cristian Pascu, Nicolae Dragoş, Ion Plăviţu, Nicolae Diaconu, şi pe doamnele Victoria Plăviţu, Irina Stoica, Nuţi Ionescu, Nicole Smith, Marica Purcărea, Felicia Georgescu, Florica Florea.

Slujba Bobotezei s-a ţinut luni pe 6 ianuarie 2020 în Biserică întâi şi apoi afară, în faţa monumentalei cruci de gheaţă, mărturie ortodoxă într-un cartier multi-religios american.

 

● Demnă de remarcat aici este şi prezenţa altor preoţi care ne‑au vizitat sau au slujit la Biserica noastră: P.C. Protopop Daniel Ene, P.C. Pr. Ioan Proteasa, P.C. Pr. Vasa Ghilezan, P.C. Pr. Paul Theophilus.

 

 

 

ACTIVITĂŢI PASTORALE

 

Una din cele mai comune activităţi pastorale, dar şi sociale în acelaşi timp, a constituit-o organizarea cafelelor, gustărilor şi uneori meselor după Sf. slujbe, prezente într-un fel sau altul, în aproape întregul an care a trecut.

Munca pastorală a mai fost concretizată şi în spovedirile din timpul anului, în umblarea cu ajunul Crăciunului şi al Bobotezei, în vizitele făcute la bolnavii români în spitale sau la domiciliu, în alte vizite pastorale sau prieteneşti, chiar şi în numeroasele telefoane săptămânale cu credincioşii.

 

 

 

ACTIVITĂŢI CATEHETICE

 

O constantă activitate teologică, şi catehetică în acelaşi timp, au constituit-o şi predicile liturgice duminicale rostite de preot, predici prin care s-a făcut explicarea şi actualizarea textelor evanghelice din fiecare duminică pentru zidirea vieţii duhovniceşti a credincioşilor.

 

Tot ca activitate catehetică-didactică se consideră şi revista noastră Lumină Lină, unică prin modul în care apare în comunitatea noastră din New York şi din America, revistă care conţine în permanenţă pagini de reflecţie biblică şi patristică, de scrieri patristice, precum şi articole şi studii de teologie şi spiritualitate creştină.

 

Două zile de vineri, în fiecare lună, au fost anunţate în revista Lumină Lină ca fiind disponibile pentru cei interesaţi să participe la întruniri de Studiu Biblic pe tema de istorie bisericească, patristică, etică, spiritualitate şi teologie ortodoxă.

 

 

 

ACTIVITĂŢI ECUMENICE

 

Sâmbătă 27 octombrie 2019 în cadrul unei festive ceremonii organizate în Bayside de Queens Federation of Churches, la nominalizarea Pr. Th. Damian, Dna Iolanda Baciu din parohia noastră a primit diploma „Citation for Faithful Service”. Aceasta i-a fost înmânată a doua zi, după Sf. Slujbă şi în cadrul parohiei „Sf. Ap. Petru şi Pavel” de către preotul paroh.

 

 

 

ACTIVITĂŢI DE CARITATE

 

Biserica noastră, prin comitetul său de caritate a ajutat în diverse rânduri, cu bani proveniţi din colecte şi donaţii, familii de români noi veniţi aici din ţară; de asemenea, în timpul de până acum mulţi români au fost ajutaţi să-şi găsească locuinţe şi servicii, şi nu în ultimul rând trebuie amintite colectele şi donaţiile care adesea s-au realizat în comunitatea noastră pentru biserici aflate în reparaţii capitale sau în construcţie în România, pentru persoane cu nevoi speciale şi pentru alte cauze de caritate.

 

ACTIVITATE ADMINISTRATIVĂ

 

Pe lângă toate cele amintite până acum, care implică în mod natural o muncă administrativ-organizatorică, trebuie menţionate şi întrunirile periodice ale Consiliului şi Comitetului de administraţie, în afară de consultările permanente ale preotului cu diferiţi membri ai Consiliului şi Comitetului în vederea organizării activităţilor curente ce au loc la Biserica noastră.

 

Duminică 26 ianuarie 2020 la Biserica noastră au avut loc lucrările Adunării generale a parohiei.

Pe data de 6 februarie 2020, P.C. Prot. Daniel Ene a făcut o vizită pastorală în parohia noastră pentru a se întâlni cu membrii Consiliului şi Comitetului parohial şi a discuta o serie de probleme legate de caracteristicile parohiei noastre.

 

În perioada 2 martie - 1 aprilie 2020 Pr. Th. Damian a fost plecat în Europa. A fost suplinit la Biserică de Pr. Vasile Ghilezan.

 

 

 

ACTIVITĂŢI CULTURALE

 

In comunitatea românească din America, în general, şi în comunitatea românilor din New York, în special, prezenţa Bisericii noastre şi a Institutului se face simţită pe mai multe planuri. Un loc de seamă în acest sens îl reprezintă paleta largă a activităţilor culturale şi anume:

 

● Sărbătorirea celor mai importante evenimente istorice şi culturale din viaţa poporului nostru, prin mijloace artistice şi literare adecvate;

● Organizarea de simpozioane teologice şi culturale;

● Editarea şi redactarea revistelor Lumină Lină. Gracious Light şi Symposium;

● Invitarea la tribuna noastră a unor personalităţi ale vieţii noastre culturale, teologice şi ştiinţifice din ţară şi din diasporă;

● Existenţa Cenaclului “M. Eminescu”, bine apreciat de presa şi de confraţii de literatură din ţară şi din diasporă;

● Interviuri şi prezentări date de Pr. Th. Damian la presa şi la programele de Radio şi TV din ţară.

 

 

Aniversări - Comemorări

 

● Duminică 21 aprilie 2019 la Biserica noastră s-a sărbătorit Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile), prilej cu care Pr. Th. Damian a prezentat raportul său anual de activitate pe plan pastoral, spiritual, administrativ, financiar, şi cultural.

 

● Duminică 12 mai 2019 la Biserică după Sf. Slujbă, s-a sărbătorit Ziua Independenţei de stat a României, Ziua monarhiei şi Ziua mamei după tradiţia americană. Au evocat evenimentele Pr. Dr. Th. Damian şi Prof. Dr. Doru Tsaganea.

 

● Luni, 27 mai 2019, Pr. Th. Damian a săvârşit slujba de pomenire de Memorial Day, la cimitirul Cypress Hills, la lotul românesc al Societăţii române creştine „Dorul” (Preşedinte Ing. Cristian Pascu).

 

 

● Marţi 18 iunie 2019, la Biserica ortodoxă română „Sf. Andrei”, din Jamaica, New York (paroh P.C. Pr. Ioan Proteasa) a avut loc un simpozion special dedicat Marii Uniri din 1918, intitulat „Recunoaşterea Marii Uniri de la 1918 în Cancelariile vremii” şi „Pergamentul cu 100 de români care au schimbat istoria lumii” organizat de Societatea română creştină „Dorul” sub auspiciile filialei americane a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Preşedintele Societăţii „Dorul” (înfiinţată 1903 în New York), Ing. Cristian F. Pascu, a deschis sesiunea academică după care Pr. Prof. univ. Dr. Theodor Damian, preşedintele filialei americane a AOSR, precum şi Pr. Paroh Ioan Proteasa au rostit cuvinte de întâmpinare. Au urmat comunicări pe tematica simpozionului susţinute de Prof. univ. Ing. Dr. Adrian Badea, Preşedintele AOSR, Prof. univ. Dr. Gheorghe Onişoru, sosiţi din România, Pr. Prof. univ. Dr. Th. Damian, Ing. Cristian F. Pascu din New York, precum şi ale altor autori care şi-au trimis comunicările din România: Prof. univ. Dr. Ioan Scurtu, Prof. Dr. Constantin Buchet, Prof. univ. Dr. Mihai Iacobescu, Prof. Dr. Horia Dumitrescu, Dr. Cristian Alexandru Boghian, Elena Condrei, Ioan Paval şi Dan Pavel.

A urmat decernarea medaliei „Simpozionul Marii Uniri - Dorul” de către preşedintele Societăţii „Dorul”, Ing. Cristian F. Pascu şi o binevenită recepţie.

 

 

● Duminică 15 septembrie 2019, la Biserica “Sf. Ap. Petru şi Pavel” din New York, cu ocazia zilei Sf. Mucenic Nichita Gotul, criticul şi istoricul literar M. N. Rusu a vorbit despre prietenul său şi marele poet român Nichita Stănescu şi a recitat din poezia acestuia.

 

 

● Duminică 27 octombrie 2019 în cadrul Cenaclului literar „M. Eminescu” de la Biserica noastră a fost celebrat criticul şi istoricul literar M. N. Rusu la împlinirea vârstei de 81 de ani.

Invitaţi de onoare din România au fost Dl Doru Dinu Glăvan, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi scriitorul Miron Manega, directorul ziarului Certitudinea – aflat la al 50-lea număr.

 

Pr. Theodor Damian a deschis întrunirea prezentând oaspeţii şi apreciind iniţiativa Dlui Doru Dinu Glăvan de a sărbători centenarul UZPR în cenaclul nostru din New York şi a Dlui Miron Manega de a-şi lansa ziarul Certitudinea la acest moment aniversar. 

 

A vorbit apoi despre prietenul său M. N. Rusu, redactor şef al revistei Lumină Lină, după care cei doi musafiri s-au adresat sărbătoritului oferindu-i distincţii şi alte daruri aduse din ţară. Mai mulţi dintre cei prezenţi s-au adresat Dlui M. N. Rusu felicitându-l la acest moment festiv. Astfel au vorbit Dr. Napoleon Săvescu, prof. Mariana Terra, editor al ziarului Romanian Journal, Dr. Dan Ciupitu, Ing. Cristian Pascu, prof. Nicole Smith, artista Viorica Colpacci şi scriitoarea Roxana Pavnotescu. În finalul discursurilor Pr. Th. Damian a oferit daruri celor doi oaspeţi din ţară după care cei prezenţi s-au întreţinut la masa festivă şi în atmosferă prietenească cu musafirii şi cu sărbătoritul M. N. Rusu.

 

 

● În zilele de 11-12 ianuarie 2020 a avut loc la New York cea de-a 27 a ediţie a Simpozionului „M. Eminescu”. Pentru detalii iată reportajul prof. Mariana Terra despre eveniment (Lumină Lină, Nr. 1/2020, pp. 128-131):

 

„Simpozionul a ajuns la ediția a XXVII-a, iar temele dezbătute surprind, în continuare, multiple aspecte din creația poetică și jurnalistică a marelui Eminescu.

 

În acest an, simpozionul s-a desfășurat în zilele de sâmbătă, 11 și duminică, 12 ianuarie și s-a aflat sub auspiciile unor înalte foruri: Academia Oamenilor de Știință din România, filiala SUA, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi, Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York, Societatea Română Creștină „Dorul”, Biserica Ortodoxă Română „Sf. Andrei” din Jamaica, New York.

 

Simpozionul 2020 are o semnificație aparte, căci în 15 ianuarie 2020 se împlinesc 170 de ani de la nașterea poetului și, după cum se știe, ziua de 15 ianuarie a fost decretată în 2010 drept Ziua Culturii Naționale, ca semn de profund omagiu pentru marele nostru poet și cugetător.

 

Prima parte a lucrărilor s-a defășurat în sala socială a Bisericii „Sf. Andrei” din Jamaica, New York și a avut ca motto cuvintele istoricului Al. Paleologu: „Eminescu: garanția noastră identitară”.

 

Președintele Institutului Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă, preotul profesor Theodor Damian, în calitate de organizator, a deschis lucrările simpozionului, urând bun venit participanților și invitaților. Întreaga asistență a intonat cântecul studențesc „Gaudeamus igitur”, apoi cântecul patriotic „Când era să moară Ștefan”. Domnul Theodor Damian a citit mesaje de felicitare primite de la IPS Mitropolitul Nicolae, de la Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR, și de la M. N. Rusu, redactorul-șef al revistei Lumină Lină.

 

Invitatul de onoare la simpozion, Dr. Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din New York, a oferit Dlui Theodor Damian cartea: Constantin Brâncoveanu, puterea viziunii; Constantin Brâncoveanu, the power of vision (în română și în engleză), ediție cu articole și fotografii evocatoare, creată de Elena Murariu. Dl Branea i-a felicitat pe organizatori pentru continua și nobila lucrare de a vorbi despre Eminescu, de a-l omagia prin simpozion anual și prin sesiuni bilunare de cenaclu literar care-i poartă numele.

 

Președintele Societății Române Creștine „Dorul” (înființată în 1903), ing. Cristian F. Pascu, coorganizatorul simpozionului, a scos în evidență realizări ale venerabilei societăți și a vorbit despre importante proiecte comunitare.

 

Comunicările științifice au adus aspecte inedite din viața și activitatea lui Mihai Eminescu.

 

Marian Nencescu, doctor în filosofie, scriitor, ziarist, editor, cercetător la Institutul de Filosofie al Academiei Române din București, a fost invitatul de onoare la simpozion. Cităm selectiv din CV-ul domnului Nencescu: absolvent al Facultății de Litere a Universității din București, curs postuniversitar de jurnalism, doctorat cu o temă din folclorul românesc, reporter, redactor-șef, cercetător științific cu rubrici lunare/trimestriale de cronică literară, istorie literară și filosofie în numeroase reviste de prestigiu din țară, contributor important în cadrul volumului Însemnări din zilele Revoluției, premiat la Salonul de Carte Civică, Juridică și Polițistă al Ministerului de Interne, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Uniunii Scriitorilor. Dl Marian Nencescu a prezentat lucrarea „Arheul eminescian, de la poveste la ființă”.

 

Cunoscut și apreciat de românii din New York, invitat de onoare și participant la multe din edițiile Simpozionului „Eminescu”, Dl profesor Ștefan Stoenescu este un renumit anglist și românist, comparatist și editor, personalitate marcantă atât pentru cultura română, cât și pentru cea engleză și cea americană. Dânsul a susținut lucrarea „Conștiința istorică în viziunea lui Mihai Eminescu”.

 

Scriitoarea și profesoara universitară Valentina Ciaprazi este o prezență așteptată cu interes de români, căci cuvintele dânsei adaugă sens și culoare textului comentat. Cu remarcabile calități de critic literar, dânsa este o personalitate eclatantă care contribuie la mai buna înțelegere a actului creator. Comunicarea Valentinei Ciaprazi s-a intitulat „Eminescu, arhitectul spiritual al României de ieri și de azi”.

 

Preotul-profesor Dr. Theodor Damian este scriitor, profesor de filosofie și etică la Metropolitan College of NY, președinte al Filialei americane a Academiei Oamenilor de Știință din România și al Institutului Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă, dar mai presus de toate este prietenul și sfătuitorul oamenilor din comunitatea româno-americană, mentorul cultural al nostru și, în același timp, un mesager așteptat și prețuit în țară unde prezintă creații literare și filosofice ale românilor din diaspora și unde vorbește cu drag despre realizările noastre. Nimeni altcineva, niciun alt român nu are atât de multe și de importante activități concomitente: preot, profesor de colegiu, organizator și conducător de simpozioane, cenacluri, seri literare, editor de reviste de cultură, autor de cărți beletristice și filosofice. Un om minunat, un Heliade Rădulescu al secolului XXI, aici, departe de patrie, dar cu un suflet românesc renascentist care și-a pus amprenta culturală în conștiința generației de acum și a celor viitoare. Dl Theodor Damian a prezentat comunicarea „Unitatea dintre Biserică și națiune în convingerea lui Eminescu”.

 

Dl profesor doctor Doru Tsaganea predă matematică la Metropolitan College of New York, dar suntem siguri că dânsul le predă studenților săi și norme civice despre viață, căci Dl Doru Tsaganea este un intelectual rasat, o personalitate luminoasă din comunitatea româno-americană. Afirmațiile sale sunt susținute întotdeauna prin citate relevante, convingătoare. Prezent la multe dintre activitățile de anvergură ale noastre, fotograf amator cu mare intuiție artistică, dânsul este apreciat de toți cei care-l ascultă și care-i admiră fotografiile. Comunicarea Dlui profesor Doru Tsaganea a fost: „Semnificația concepției eminesciene despre națiune pentru salvgardarea identității naționale în Europa”.

 

Moderatoarea simpozionului a fost profesoara Mariana Terra.

 

 

Partea a doua a evenimentului aniversar s-a desfășurat duminică, 12 ianuarie, la Biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel” din Astoria, Queens, NY, și a avut ca temă „Omagiu lui Eminescu: Cultură și creație”. La eveniment au fost invitați de onoare Dr. Marian Nencescu cu soția, Camelia, consulul Călin Radu Ancuța cu soția, consulul economic Gabriel Duțu cu membri ai Consulatului general al României la New York.

 

În biserică a avut loc o emoționantă slujbă de pomenire pentru Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Mitropolitul Antonie Plămădeală și George Alexe.

 

Partea a doua a simpozionului a continuat în sala socială a bisericii.

 

Invitatul de onoare la simpozion a fost domnul profesor-doctor Marian Nencescu care, apreciind activitatea rodnică a românilor-americani din New York, a comunității din jurul domnului Theodor Damian, i-a felicitat cu căldură pe organizatori și pe participanți.

 

Din creația eminesciană, Alexandra Țurcanu a interpretat melodii cu versuri din „Pe lângă plopii fără soț”, „Sara pe deal”, „Mai am un singur dor”, „De ce nu vii”, „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”. De asemenea, au recitat din poeziile lui Eminescu: Valentina Ciaprazi, Elena Mitru, Cristian Pascu, Paul Murariu, Cătălin Condurache, Stephan Benedict.

 

Dr. Napoleon Săvescu, președintele Consiliului parohial al bisericii „Sf. Ap. Petru şi Pavel”, a scos în relief aportul inestimabil al lui Eminescu la cunoașterea mai aprofundată a istoriei străvechi a neamului nostru geto-dacic, prin articole și poezii de inspirație istorică. A fost audiat cântecul „Eminescu e cu noi” din care cităm: „În lumea românilor/ Un glas viu răzbate/ Eminescu, fraților,/ Ne-aduce dreptate.// Ne-a fost greu,/ Ne este greu,/ Cuie și rugină,/ Fii părtaș la crezul meu,/ Tu ești rădăcină.// Acum, mâine și apoi/ Bună dimineață!/ Eminescu e cu noi/ pentru toată viața.”

 

Alex Marmara, fotoreporterul ziarului Romanian Journal și al revistei Lumină lină, a imortalizat momente deosebite din timpul celor două zile ale simpozionului.

 

Ing. Cristian Pascu a încheiat sesiunea culturală a Simpozionului „Mihai Eminescu” 2020, apreciind calitatea deosebită a actului omagial, bucuria de a fi din nou împreună, pentru câteva ore, în compania gândului frumos pentru Eminescu.

 

Simpozionul purtând numele poetului nostru național a făcut dovada, o dată în plus, că noi, românii, indiferent unde ne-am afla pe acest pământ, știm să omagiem personalități de geniu din cultura română și să ne mândrim cu aceia care țin sus drapelul tricolor în roșu, galben și albastru, spre eternitate și înapoi.

 

Felicitări organizatorilor, participanților, românilor cu dragoste de neam și de cultură.”

 

 

● Duminică 19 ianuarie 2020, la Biserica “Sf. Ap. Petru şi Pavel” din New York s-au desfăşurat lucrările celui de-al 27‑lea Simpozion dedicat Unirii Principatelor Române. Pentru detalii iată reportajul semnat de Elena Mitru (Lumină Lină, Nr. 1/2020, pp. 131-132).

 

„Ne aflăm la începutul anului de grație 2020, care a sosit aducându-ne nu numai bucuria trecerii pragului către noul an, cât și aceea a aniversării înfăptuirii Unirii Principatelor, acțiune prin care Moldova şi Ţara Românească au obținut dreptul legitim de Stat Național Unitar Român. Acest lucru s-a înfăptuit mai exact în 24 ianuarie 1859, moment în care Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor în ambele principate. În acest context, românii din diaspora de la New York au sărbătorit evenimentul organizat sub egida Academiei Oamenilor de Știință din România, filiala SUA, a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi, a Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă - New York şi a Societăţii Române Creștine „Dorul” - New York. Simpozionul marchează trecerea a 161 ani de la marele eveniment istoric și a fost deschis de Pr. Prof. univ. Dr. Th. Damian, președintele Institutului Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă și de Ing. Cristian F. Pascu, președintele Societății Române Creștine „Dorul” (înființată în anul 1903) New York. 

 

Prof. Mariana Terra (redactor şef al ziarului Romanian Journal) a fost moderatorul evenimentului. S-a cântat imnul național „Deșteaptă-te române” de Andrei Mureșanu. Au urmat comunicări științifice pe tema Unirii susținute de oameni de știință și cultură din diaspora română de la New York şi din ţară.

 

Dr. Marian Nencescu, invitat de onoare din România, scriitor, ziarist, editor, cercetător la Institutul de Filosofie al Academiei Române, a prezentat lucrarea: „Cuza Vodă în viaţă şi în legendă: Un mare om văzut de un om mic”.

 

Dr. Doru Tsaganea - profesor de matematică la Metropolitan College, New York a vorbit despre: „Unificarea Principatelor Române în contextul luptei popoarelor europene pentru crearea statelor naționale”.

 

Dna Valentina Ciaprazi - scriitoare, profesor de limba și literatura franceză, la La Guardia College, New York, a prezentat lucrarea „Rolul lui Napoleon al III-lea în înfăptuirea Unirii de la 24 ianuarie 1859”.

 

Pr. Dr. Th. Damian - scriitor, profesor de filosofie și etică la Metropolitan College, New York, președintele Filialei Americane a Academiei Oamenilor de Ştiință din România și a Institutului Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă, New York, a prezentat referatul: „Mărturii ale implicării Bisericii Ortodoxe Române în lupta româilor pentru unitate națională”.

 

Dr. Napoleon Săvescu - președintele organizației „Dacia Revival International Society”, director fondator al revistei Dacia Magazin a vorbit „Despre unire ca re-unificare”.

 

Evenimentul s-a încheiat cu un recital de poezie și muzică populară românească, toţi cei prezenţi prinzându-se în frăţeasca Horă a Unirii.

 

Dl Alex. Marmara, fotoreporterul revistei Lumină Lină și al ziarului românesc ce apare pe meleaguri americane Romanian Journal din New York a imortalizat importantul eveniment.”

 

 

 

Activităţi academice şi literare

 

Pe lângă referatele legate de sărbătorile menţionate mai sus, Pr. Th. Damian a participat la evenimente academice şi culturale astfel:

 

● În partea a doua a lunii august 2019 Pr. Th. Damian a avut întâlniri cu mai mulţi scriitori din Bucureşti şi din alte oraşe din România, colaboratori ai revistei Lumină Lină din New York.

 

● Între 1-5 iulie 2019, Pr. Prof. univ. Dr. Th. Damian a participat la a 16-a Conferinţă Internaţională a Societăţii Internaţionale pentru Studiul Ideilor Europeene (ISSEI: The International Society for the Study of European Ideas), la Universitatea din Zaragoza, Spania, cu tema generală „Aftershocks: Globalism and the Future of Democracy”. Prof. Th. Damian a organizat în cadrul conferinţei o sesiune academică cu tema „Subjectivism and Globalism: The Metaphysical Self in the Post-truth Era between Now and Tomorrow”. Lucrarea Prof Th. Damian a fost intitulată „Realitivism: The Erosion of Objectivity. The Truth Is in the Eye of the Beholder”. Alte două lucrări au fost prezentate de Prof. univ. Dr. Michael Manfe de la Universitatea din Salzburg („Against Immortality”) şi de Prof. univ. Dr. Anca Sîrghie de la Universitatea „Alma Mater” din Sibiu („The Romanian National Identity as Reflected in Mihai Eminescu’s Poetry”).

 

● Sâmbătă 17 august 2019, la sediul Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România condusă de criticul şi istoricul literar Prof. univ. Dr. Cornel Ungureanu, a fost lansat volumul de poezie Perihoreze de Theodor Damian. Întrunirea a fost moderată de criticul literar Cornel Ungureanu, prefaţatorul volumului. Au vorbit apoi scriitorii Mihaela Albu, Adrian Dinu Rachieru şi Ion Marin Almăjan, urmaţi de Theodor Damian, autorul prezentat. Au mai luat cuvântul scriitorii Veronica Balaj, Adriana Weimer, Laurian Lodoabă, Remus Valeriu Giorgioni şi alţii.

 

● Marţi 20 august 2019 Theodor şi Claudia Damian au avut o întâlnire de suflet în Bucureşti la sediul Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România cu preşedintele acesteia Doru Dinu Glăvan, cu Marian Nencescu, Dan Toma Dulciu şi Miron Manega, directorul ziarului Certitudinea.

 

● Pe 25 şi 26 august 2019 a avut loc la Mănăstirea Neamţ o întâlnire de promoţie (absolvenţi de seminar ai anului 1971) unde Pr. Th. Damian şi o parte din colegii săi au reînviat atmosfera, acum fermecătoare, a anilor de studii în celebra lavră a spiritualităţii române.

 

● Pe data de 26 septembrie 2019 a avut loc la sala Radio din Bucureşti celebrarea a 100 ani de la înfiinţarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. La manifestările organizate cu acest prilej din partea presei culturale româno-americane a fost invitat Theodor Damian care a şi ţinut un scurt discurs alături de alte personalităţi din ţară şi diasporă participante la eveniment.

 

Cenaclul Literar "M. Eminescu"

 

Intrunirile Cenaclului literar au avut loc cu regularitate la fiecare două săptămâni, cu excepţia vacanţelor. Evenimentele festive de cenaclu au fost ocazionate de lansarea unui mare număr de volume semnate de scriitori de aici şi din ţară după cum urmează:

 

● Duminică 19 mai 2019, în sala socială a Bisericii, în cadrul Cenaclului literar „M. Eminescu” au fost lansate volumele The History of the World’s Religions, A Man from Maramureş Travelling the World, România pe valul destinului şi America – o necunoscută, de Voicu Chioreanu, sosit din Maramureş. Au vorbit Th. Damian, Mariana Terra, Valentina Ciaprazi, Nicole Smith şi autorul.

 

● Vineri 31 mai 2019 Cenaclul literar „M. Eminescu” a găzduit în sala socială a Bisericii „Sf. Andrei” din Jamaica, Queens (paroh P.C. Pr. Ioan Proteasa) grupul artistic Inter-Art din Aiud, condus de scriitorul Ştefan Balog. În deschiderea evenimentului au vorbit Theodor Damian şi Ion Proteasa în calitate de gazde, apoi Ştefan Balog şi scriitorul Ioan Hădărig, care au prezentat mai multe volume ale celor prezenţi şi ale altor scriitori ce au avut volume expuse. Poeta Patricia Goodrich din New Jersey a recitat din poezia sa în limbile română şi engleză. De asemenea a recitat din poezia sa Ioan Hădărig şi a vorbit despre volumul ei scriitoarea Anca Sas. A urmat un splendid recital muzical susţinut de artiştii Daniel şi Dan Avram.

 

● Duminică 23 iunie 2019, în sala socială a bisericii noastre, după Sf. Slujbă, a avut loc întrunirea Cenaclului literar „M. Eminescu”. A fost lansat volumul Pietoni în timp de Elena Mitru. Au vorbit Theodor Damian, Mariana Terra şi autoarea.

 

● Duminică 30 iunie 2019, la Biserica noastră s-a celebrat Hramul parohiei (Sf. Ap. Petru şi Pavel). În acest context a avut loc şi întrunirea Cenaclului literar „M. Eminescu” din New York unde a fost lansat volumul de poezii Perihoreze de Theodor Damian. Au vorbit M. N. Rusu, Valentina Ciaprazi, Mariana Terra, Nicole Smith, Doru Tsaganea şi autorul.

 

● Duminică 21 iulie 2019, la Biserica noastră, în sala socială, după Sf. Slujbă, a avut loc întrunirea Cenaclului literar „M. Eminescu” unde Prof. univ. Dr. Doru Tsaganea a prezentat o istorie ilustrată (proiecţie pe ecran) a Brăilei până la zi, intitulată „Extaz şi agonie”.

 

● Duminică 28 iulie 2019, după Sf. Slujbă, în sala socială a Bisericii a avut loc întrunirea Cenaclului literar „M. Eminescu”. A fost lansat volumul Pasărea albă de Elena Mitru. Au vorbit Theodor Damian, Mariana Terra şi autoarea.

 

● Vineri 2 august 2019, Cenaclul nostru literar s-a întrunit la restaurantul „Romanian Garden” din Sunnyside, Queens. A fost lansat volumul Viaţa ca un maraton (ediţia a doua) de Alex Amalia Călin. Au vorbit Th. Damian, M. N. Rusu, Mariana Terra şi autoarea.

 

● Duminică 4 august 2019, după Sf. Slujbă, la biserica noastră, a fost lansat CD-ul cu muzică tradiţională veche românească al Liei Lungu (prezentare de Pr. Th. Damian, urmată de un splendid spectacol oferit de autoare), precum şi volumul Implicaţiile spirituale ale teologiei icoanei (ediţia a doua) de Th. Damian. Au vorbit despre volum M. N. Rusu, Valentina Ciaprazi, Mariana Terra, Nicole Smith şi autorul.

 

● Duminică 22 septembrie 2019 în Cenaclul literar “M. Eminescu” întrunit la Biserica noastră au fost lansate volumele Flori de cactus (poezie) de Dana Opriţă şi Cartea neiertăciunilor (proză) de Roxana Pavnotescu. Au vorbit Theodor Damian, M. N. Rusu, Valentina Ciaprazi, Mariana Terra şi autoarele.

 

● Duminică 17 noiembrie 2019 în sesiunea Cenaclului literar „M. Eminescu” Prof. univ. Dr. Doru Tsaganea a făcut o prezentare de diapozitive cu tema „Vârfuri şi staţiuni de munte în Alpi”.

 

● Duminică, 8 decembrie 2019, la Biserica noastră în cadrul Cenaclului literar „M. Eminescu”, a avut loc lansarea volumelor Catacomba Bucureştiului şi Bagheta roşie de Elena Mitru. Au vorbit Theodor Damian, Mariana Terra, Valentina Ciaprazi şi autoarea.

 

● Duminică 9 februarie 2020, la Biserica noastră a avut loc şedinţa Cenaclului literar „M. Eminescu” unde Prof. Dr. Doru Tsaganea a ţinut o video-conferinţă despre insulele greceşti din Marea Mediterană.

 

● Pe data de 1 martie 2020 în şedinţa Cenaclului literar „M. Eminescu”, prof. Nicole Smith a ţinut o prelegere despre obiceiuri de primăvară în Ţara Chioarului şi în Ţara Lăpuşului. Prezentatoarea a fost introdusă de Pr. Th. Damian.

 

 

Revista Lumină Lină. Gracious Light

 

Unul dintre principalele obiective ale Bisericii şi Institutului nostru constă în organizarea şi desfăşurarea unei susţinute activităţi teologice, pastorale, spirituale şi culturale, de prezentare a ideilor teologice care frământă lumea actuală, şi de asemenea de prezentare a literaturii române clasice şi contemporane. In acest scop a fost publicată revista Lumină Lină trimestrial, în format carte, în condiţii grafice de înaltă ţinută profesională, corespunzătoare cu aspiraţiile şi interesul pentru spiritualitatea şi cultura românească autentică manifestate în comunitatea noastră (anul acesta împlinind douăzeci şi cinci de ani de apariţie).

 

Pentru a se vedea că aceste afirmaţii nu sunt gratuite, permiteţi‑ne să menţionăm câteva ziare şi reviste în România şi S.U.A. care, sub diverse forme publicistice, au făcut referiri la Institutul şi Biserica noastră, la cenaclul “M. Eminescu”, la revista Lumină Lină sau au publicat texte semnate de Pr. Th. Damian, M. N. Rusu, Mihaela Albu, sau ale altor colaboratori ai revistei noastre:

Vatra Veche, Bucureştiul literar şi artistic, Ardealul literar, Hyperion, Portal Măiastra, Banatul, Scrisul românesc, Scriptor, Familia română, Graiul Maramureşului, Conexiuni literare, Alternanţe (Germania), Euphorion, Credinţa ortodoxă, Lumina, Tabor, Tribuna, Mioriţa USA, Romanian Journal, Observatorul, Destine literare, Epifania, Rapsodia, Unirea, Răsunetul cultural, Sud, ş.a.

 

Producţia editorială teologică şi culturală reflectată în paginile revistei Lumină Lină nu este ruptă de aceea care se desfăşoară în România. Dimpotrivă putem afirma că revista noastră este direct implicată în orizontul cultural româno-american, iar mişcarea teologică, publicistică şi culturală din ţară este viu interesată să cunoască opiniile, impresiile şi judecăţiile noastre de valoare. De aceea revista Lumină Lină acordă un spaţiu tipografic adecvat, atât pentru prezentarea şi semnalarea cărţilor şi revistelor de teologie apărute în ţară şi în străinătate, cât şi a cărţilor şi revistelor de cultură în general.

 

Dintre numele care au marcat publicaţia noastră în anii 2019-2020 menţionăm următorii scriitori, jurnalişti, teologi, oameni de ştiinţă, artişti (în ordine alfabetică):

 

Mihaela Albu, Nicholas Andronesco, Lucreţia Andronic, Dan Anghelescu, Mihai Babei, Angela Baciu, George Băjenaru, Cornel Balaban, Mădălina Bărbulescu, Marinela Belu-Capșa, Elisabeta Bogăţan, Angela Burtea, Elena Călugăru-Baciu, Gabriela Căluţiu Sonnenberg, Alexandru Cazacu, Alina Chicet, Dan Ciupitu, Luminița Cojoacă, Viorica Colpacci, Valentin Coşereanu, Dorel Cosma, Letiţia Coza, Andrei Damian, Theodor Damian, Ladislau Daradici, Viorel Dianu, Mihai Eminescu, Menachem M. Faleh, Ștefan J. Fay, George Filip, Mariana Floarea, Ioan Gâf-Deac, Richard Grallo, Horia Ion Groza, Ion Haineş, Dumitru Ichim, Ioan Ioniţă, Wang Jiaxinm, Lee Kuei-shien, Stoica Lascu, Lora Levitchi, Milena Litoiu, Mihaela Malea Stroe, Vasile Mărculeţ, Nicolae Mareș, Victor Marola, Menuţ Maximinian, Iolanda Miculescu, Irina Lucia Mihalca, Victoria Milescu, Alexandru-Cristian Miloş, Marcel Miron, Elena Mitru, Marin Moscu, Gheorghe Andrei Neagu, Tudor Nedelcea, Lucia Olaru Nenati, Marian Nencescu, Nicolae Nicolescu, Nicolae Nistor, Dana Opriţă, Liviu Pendefunda, Raisa Plăieşu, Elena Liliana Popescu, Odile Popescu, Eugen D. Popin, Adrian Dinu Rachieru, Roxana Pavnotescu, Lazăr Popescu, Gheorghe Puiu Răducan, Victor Ravini, Alexandra Roceric, Paula Romanescu, Vasile Rojneac, Ioan N. Roșca, M. N. Rusu, Lucia Sav, Anca Sîrghie, Nicole Smith, Nichita Stănescu, Passionaria Stoicescu, Afir Stojanova, Ada Stuparu, Tanţa Tănăsescu, Iana Târnăvean, Victor Teişanu, Mariana Terra, Adriana Tomoni, Flavia Topan, K. V. Twain (Diana Cârligeanu), Raluca-Nicoleta Uilean (Isciuc), Marian Vișescu, David Paul Vnuck, Muguraș Maria Vnuck, Adriana Weimer, Andrei Zanca, Mariana Zavati Gardner, Corneliu Zeană.

 

 

Galeria Spiritus

 

Între 14-21 aprilie 2019 artista Viorica Colpacci, directoarea Galeriei de artă Spiritus, a expus în Biserica episcopaliană „Sf. Gheorghe” din Astoria, Queens, în cadrul parohiei noastre, lucrări personale dar şi ale unor artişti din România şi SUA pe teme religioase.

 

 

 

ACTIVITĂŢI SOCIALE

 

Mese festive, baluri şi seri româneşti 

 

Aceste momente au reprezentat evenimente majore în viaţa comunităţii noastre, ele facilitând cunoaşterea şi într-ajutorarea reciprocă pe de o parte, iar pe de altă parte, aducându-ne aici la New York multe din tradiţiile cele mai autentice din România; menţionăm aici cele mai importante evenimente de acest fel:

 

● Duminică 21 aprilie 2019, de Florii, s-a celebrat împlinirea a 26 de ani de la înfiinţarea Bisericii noastre.

 

Duminică 28 aprilie, la Biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel” s-a celebrat slujba Învierii Domnului urmată de agapa din sala socială.

 

● Duminică 19 mai 2019, la Biserică după Sf. Slujbă a avut loc o petrecere în cinstea celor ce poartă numele Sf. Împăraţi Constantin şi Elena. A cântat pentru cei prezenţi îndrăgita interpretă a cântecului românesc, Valeria Arnăutu.

 

● Duminică 2 iunie 2019 la Biserica noastră s-a sărbătorit Ziua Copilului. Prof. Irina Aniţului, directoarea şcolii duminicale, a susţinut cu copiii şi tinerii şcolii un frumos program dedicat momentului.

 

● Duminică, 16 iunie 2019, de Rusalii, la Biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel” din New York s-a sărbătorit Ziua Tatălui după tradiţia americană. Şcoala de duminică a parohiei noastre, condusă de Prof. Irina Aniţului, a prezentat un bogat recital de poezie dedicat momentului.

 

Duminică 30 iunie 2019, la Biserica noastră s-a celebrat Hramul parohiei (Sf. Ap. Petru şi Pavel). Cântăreţul invitat care a întreţinut audienţa cu muzică veche românească a fost Berti Samovici.

 

● În toate duminicile lunii octombrie, la Biserica noastră, potrivit tradiţiei de 26 de ani, după Sf. Slujbă a avut loc sărbătorirea Zilei recoltei (Festivalul mustului) într-o autentică atmosferă de simţire frăţească şi românească.

 

● Duminică, 10 noiembrie 2019 a fost organizată masă festivă de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului.

 

● Sărbătoarea Naşterii Dumnului a fost precedată duminică 15 decembrie 2019 la Biserica noastră de vizita corului Seminarului teologic din Suceava aflat într-un turneu de colinde prin America. Grupul a fost condus de dirijorul Pr. Constantin Magdalena şi de directorul Seminarului Pr. Bogdan Cojoleancă.

 

● Pe data de 25 decembrie 2019 la Biserica “Sf. Ap. Petru şi Pavel” s-a celebrat marea sărbătoare a Naşterii Domnului. După Sf. Slujbă s-au cântat colindele tradiţionale de către toţi cei prezenţi, după care a urmat vizita lui Moş Crăciun care a oferit daruri copiilor şi tinerilor noştri în faţa pomului împodobit.

 

● Duminică 12 ianuarie 2020 la Biserica noastră s-a organizat o masă festivă în memoria lui M. Eminescu, dar şi a lui Grigore Vieru, a Mitropolitului Antonie Plămădeală şi a lui George Alexe.

 

● Duminică 17 ianuarie 2020, a fost organizată masa festivă ocazionată de Simpozionul anual dedicat Unirii Principatelor Române.

 

● Duminică 26 ianuarie 2020 s-a sărbătorit la Biserica noastră Hramul Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă, ai cărui patroni sunt Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur.

 

● Duminică 1 martie 2020 a avut loc la Biserica noastră serbarea de Lăsatul Secului.

 

 

Şcoala de Duminică

 

Prof. Irina Aniţului, sub îndrumarea Pr. paroh Theodor Damian, a continuat activităţile Şcolii duminicale a Bisericii noastre. Copiii au învăţat potrivit tematicilor şi instrucţiunilor oferite de Mitropolia noastră, cu aplicaţii locale în funcţie de evenimentele religioase obişnuite, dar şi speciale, celebrate în parohia noastră.

 

 

Socializarea la cafeaua de după slujbe

 

Cum este bine cunoscut, s-a tradiţionalizat deja obiceiul ca la Biserica noastră, după fiecare Sf. Liturghie să se ofere celor prezenţi o cafea şi o gustare, uneori chiar masă, ocazie foarte nimerită de socializare şi cunoaştere reciprocă.

 

Toate activităţile menţionate, precum şi multe altele neamintite aici, au făcut din Biserica noastră un adevărat centru cultural românesc, de promovare şi trăire a celor mai semnificative valori istorice, culturale şi spirituale ale neamului nostru, au contribuit la formarea acestei comunităţi, la crearea unui spirit prietenesc, de familie, deschis, de încredere, respect şi armonie în rândurile enoriaşilor de la Biserica noastră.

 

 

 

 

Acesta este bilanţul muncii noastre de un an de zile la Institutul şi Biserica “Sf. Apostoli Petru şi Pavel”.

 

Trebuie să menţionez că această activitate atât de bogată şi diversă, cu caracter religios-duhovnicesc, teologic, cultural, social n-ar fi fost posibilă fără contribuţia majoră, semnificativă, dedicată şi perseverentă, fără răbdarea şi dăruirea, înţelegerea, dragostea şi zelul D-nei Preotese Claudia Damian care a lucrat uneori zile şi nopţi de-a rândul, cu pasiune şi dragoste la munca de culegere de texte şi tehnoredactare, la cea religios-pastorală şi culturală.

 

Călduroase mulţumiri aduc acum şi Înalt Prea Sfinţitului Dr. Nicolae Condrea, arhiepiscopul şi mitropolitul nostru pentru sfatul şi binecuvântarea pe care ni le-au acordat, P.C.Pr. Protopop Daniel Ene precum şi tuturor membrilor Consiliului şi Comitetului de administraţie în frunte cu domnii şi doamnele Dr. Napoleon Săvescu, M. N. Rusu, Doru Tsaganea, Cristian F. Pascu, Mircea Ghiţă, Alex Marmara, Ion Plăviţu, Elena Burchea, Nicole Smith, Felicia Georgescu, Victoria Plăviţu, Claudia Lisena, Nuţi Ionescu, Mariana Orza, Anişoara Constantinescu, Irina Aniţului, Angela Cawog, Marica Purcarea.

 

Aceleaşi mulţumiri le aduc şi multor altor persoane care de asemenea au fost alături de mine ajutând Biserica noastră cu bani, muncă şi timp ori de câte ori a fost nevoie.

 

In sfârşit, vreau să menţionez aici sprijinul semnificativ pe care l-am primit din partea presei locale, mă refer în special la ziarele  Romanian Journal  (Vasile Bădăluţă, Mariana Terra), la postul de televiziune RTVNY (Cristian Boghean), la prietenul meu şi coleg de trudă redacţională şi de cenaclu literar, M. N. Rusu, în primul rând, la Domnul Alex Marmara, neobositul nostru fotoreporter, la îndrăgiţii artişti interpreţi ai cântecului românesc Lăcrămioara Răileanu, Brânduşa Covalciuc Ciobanu, Berty Samovici, Mario Dumitrescu şi Dudu Damian ce ne-au înfrumuseţat serbările cu talentul lor, precum şi la ajutorul preţios material şi moral primit de la toţi credincioşii, prietenii şi susţinătorii Bisericii noastre care întotdeauna au avut un cuvânt bun de apreciere sau încurajare pentru tot ceea ce împreună am realizat până acum.

 

Intr-adevăr, toţi cei menţionaţi nominal sau colectiv au contribuit într-un fel sau altul, în mod pozitiv la formarea şi întărirea acestei comunităţi, la atmosfera prietenească, familială, deschisă, încurajantă, primitoare ce o caracterizează, şi care este evidentă cu prisosinţă la toate întrunirile noastre sociale sau culturale de orice fel, de la cafeaua şi gustările oferite după Sf. Slujbă, până la sărbătorirea de mari evenimente culturale, şi care au contribuit de asemenea la crearea atmosferei liturgice de aleasă înălţare şi zidire duhovnicească ce caracterizează slujbele noastre.

 

Tuturor le doresc ca Milostivul Dumnezeu să-i răsplătească însutit pentru dragostea lor, cu sănătate şi împlinirea celor ce le sunt de folos, pentru ca, pe mai departe, cu acelaşi entuziasm, împreună, ca într-o singură mare familie, să putem continua munca începută spre bucuria şi folosul nostru şi spre slava lui Dumnezeu.

 

Pr. Prof. univ. Dr. Theodor Damian 

Raportul anual de activitate


Raportul anual de activitate 2019-2020

Raportul anual de activitate 2018-2019

Raportul anual de activitate 2017-2018

         

Raportul anual de activitate 2016-2017


Raportul anual de activitate 2015-2016


Raportul anual de activitate 2014-2015

Raportul anual de activitate 2013-2014

Raportul anual de activitate 2012-2013

Raportul anual de activitate 2011-2012

Raportul anual de activitate 2010-2011


Raportul anual de activitate 2010-2011


Raportul anual de activitate 2009-2010


Raportul anual de activitate 2008-2009                                                      


Raportul anual de activitate 2007-2008                                        


2006-2007


2005-2006


2004-2005


2003-2004


2002-2003


2001-2002


2000-2001


1999-2000


1998-1999      

1997-1998

1996-1997


1995-1996

1994-1995

1993-1994

ACADEMIA OAMENILOR DE ŞTIINŢĂ DIN ROMÂNIA, FILIALA USA

INSTITUTUL ROMAN DE TEOLOGIE ŞI SPIRITUALITATE ORTODOXĂ, New York

 

Ziua Naţională a României

Simpozion dedicat marelui eveniment

 

Biserica ortodoxă română “Sf. Ap. Petru şi Pavel” New York

Duminica 3 decembrie 2017

ora 4 PM, dupa Sf. Liturghie

(St. George’s Episcopal Church, din Astoria, 27th Ave. colţ cu 14th Street

Subway Q sau N la statia Astoria Boulevard, Bus Q 18)

 

PROGRAM

 

Rugăciune

Deşteaptă-te române

Introducere, Pr. Prof. Dr. Theodor Damian

 

REFERATE:

 

Pr. Dr. THEODOR DAMIAN

Profesor de Filosofie şi Etică la Metropolitan College of New York

Biserica Ortodoxă Română şi Marea Unire

Dr. NAPOLEON SĂVESCU

Preşedinte al Asociaţiei „Dacia Revival”, New York

Unirea ca reunificare

 

M. N. RUSU

Critic şi istoric literar

Unirea a pornit de la Est spre Vest

 

Dr. DORU TSAGANEA

Profesor de Matematică la Metropolitan College of New York

Marea Unire în contextul creării statelor naţionale europene

 

Program artistic oferit de Şcoala duminicală a Bisericii

(director: Prof. Irina Aniţului)

 

RECEPTIE

 

Duminica 13 decembrie 2015

 

Duminica a 28-a dupa Rusalii (a Sfintilor Stramosi)

 

Tema Sf. Evanghelii: Invitatia la cina

 

Tema meditatiei liturgice: Nu e pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste

 

Tema Scolii duminicale: Reguli de buna purtare - Prof. Irina Anitului

 

Parastas

Aniversare

 

Corul HARISMA din Bucuresti va oferi la Biserica noastra un traditional CONCERT DE COLINDE

 

Va asteptam cu drag

 

Pr. Theodor Damian, paroh

Dr. Napoleon Savescu, Presedinte consiliul parohial

Elena Burchea, Presedinta Comitetul parohial

 

 

Duminica 29 noiembrie 2015

 

Duminica a 30-a dupa Rusalii

 

Tema Sf. Evanghelii: Dregatorul bogat si paza poruncilor

 

Tema meditatiei liturgice: “Eu sunt Domnul Dumnezeul tau”.

 

Tema Scolii duminicale: Modestia si iubirea de Dumnezeu - Prof. Irina Anitului

 

Receptie in sala socala cu ocazia sarbatoririi Sf. Andrei si a Zilei Nationale da Romaniei

 

- Evocarea Zilei nationale va fi facuta de Pr. Prof. Theodor Damian, Prof. Dorul Tsaganea si Prof. Flaviu Ritiu

 

- Copiii Scolii de duminica vor recita poezii dedicate evenimentului

 

- Intrunire de Cenaclu:

Lansarea volumului Convorbiri cu amintirile de Elena Mitru

Vor vorbi Theodor Damian, Mariana Terra si autoarea

 

 

Va asteptam cu drag

 

Pr. Theodor Damian, paroh

Dr. Napoleon Savescu, Presedinte consiliul parohial

Elena Burchea, Presedinta Comitetul parohial

 

Duminica 11 octombrie 2015

 

Duminica a 20-a dupa Rusalii

 

Tema Sf. Evanghelii: Invierea Fiului Vaduvei din Nain

 

Tema meditatiei liturgice: Dumnezeirea lui Iisus

 

Tema Scolii duminicale: Mila crestina si exemple ale milosteniei crestine – Prof. Irina Anitului

 

FESTIVALUL MUSTULUI

 

Dupa Sf. Slujba se vor servi mici si must alb si rosu.

 

 

Va asteptam cu drag

 

Pr. Theodor Damian, paroh

Dr. Napoleon Savescu, Presedinte consiliul parohial

Elena Burchea, Presedinta Comitetul parohial

 

 

Duminica 11 octombrie 2015

 

Duminica a 21-a dupa Rusalii

 

Tema Sf. Evanghelii: Pilda Semanatorului

 

Tema meditatiei liturgice: Semnificatia semintei

 

Tema Scolii duminicale: Primirea si implinirea Cuvantului lui Dumnezeu – Prof. Irina Anitului

 

Lansare de carte: Memoria visului de Aurel Sasu

 

FESTIVALUL MUSTULUI

 

Dupa Sf. Slujba se vor servi mici si must alb si rosu.

 

 

Va asteptam cu drag

 

Pr. Theodor Damian, paroh

Dr. Napoleon Savescu, Presedinte consiliul parohial

Elena Burchea, Presedinta Comitetul parohial

Duminica 23 august 2015
 
Duminica a XII-a dupa Rusalii
Tema Sf. Evanghelii: Pilda tanarului bogat
Tema Scolii de duminica: Pilda tanarului bogat  - Prof. Irina Anitului
Va asteptam cu drag
 
Pr. Theodor Damian, paroh
Dr. Napoleon Savescu, Presedinte consiliul parohial
Elena Burchea, Presedinta Comitetul parohial
Duminica 19 iulie 2015
 

Duminica a VII-a dupa Rusalii, A Sfintilor Parinti de la Sinodul IV Ecumenic

Tema meditatiei liturgice: Minunile Mantuitorului si dumnezeirea Sa

Tema Scolii de duminica: Sfanta Treime

Parastas de 9 zile pentru  fostul nostru enorias, Ing. Grigore Sandul


Va asteptam cu drag
 
Pr. Theodor Damian, paroh
Dr. Napoleon Savescu, Presedinte consiliul parohial
Elena Burchea, Presedinta Comitetul parohial

Duminica 12 iulie 2015

 

Duminica a VI-a dupa Rusalii, iulie 2015 (Vindecarea slabanogului din Capernaum)


Tema meditatiei liturgice: Puterea mijlocirii


Tema Scolii de duminica: Puterea rugaciunii ( Povestea randunelelor) - Prof. Irina Anitului

Parastas: Familia Radu Georgescu



Va asteptam cu drag

 

Pr. Theodor Damian, paroh

Dr. Napoleon Savescu, Presedinte consiliul parohial

Elena Burchea, Presedinta Comitetul parohial

 

Duminica 5 iulie 2015

 

Duminica a 5-a dupa Rusalii (Vindecarea demonizatilor)

Tema predicii: Credinta demonilor

Tema scolii de duminica: Iubirea crestina

(Prof. Irina Anitului)

Icoane pe sticla (Dna Viorica Colpacci)

Celebrarea Hramului Bisericii noastre

 

Va asteptam cu drag

 

Pr. Theodor Damian, paroh

Dr. Napoleon Savescu, Presedinte consiliul parohial

Elena Burchea, Presedinta Comitetul parohial

 



Duminica 14 iunie 2015, Duminica a 2-a dupa Rusalii

Tema Sf. Evanghelii: Chemarea ucenicilor

Tema scolii de duminica:

Poezie religioasa Ochiul lui Dumnezeu

(Prof. Irina Anitului)

Icoane pe sticla (Dna Viorica Colpacci)

Va asteptam cu drag

 

Pr. Theodor Damian, paroh

Dr. Napoleon Savescu, Presedinte consiliul parohial

Elena Burchea, Presedinta Comitetul parohial

Duminica 31 mai 2015, Duminica Rusaliilor

Tema Sf. Evanghelii: Coborarea Sf. Duh peste Sf. Apostoli

Tema scolii de duminica:

Exemple de copii iubitori de Dumnezeu in Sf. Scriptura

Ziua copilului:

Masa si program artistic sustinut de copiii si tinerii scolii noastre de duminica
(organizare: Prof. Irina Anitului)

Va asteptam cu drag

 

Pr. Theodor Damian, paroh

Dr. Napoleon Savescu, Presedinte consiliul parohial

Elena Burchea, Presedinta Comitetul parohial

 

Duminica 24 mai 2015

 

Duminica a VII-a dupa Sf. Pasti (a Sf. Parinti de la Sinodul I Ecumenic)

 

Tema Sf. Evanghelii: Rugaciunea lui Iisus

 

Tema scolii de duminica:

Inaltarea Domnului la cer: Traditii si obiceiuri (Prof. Irina Anitului)

 

Aniversari copii: Natalie si Aaron

 

Celebrarea Elenelor din Familia de Duminica

 

Va asteptam cu drag

 

Pr. Theodor Damian, paroh

Dr. Napoleon Savescu, Presedinte consiliul parohial

Elena Burchea, Presedinta Comitetul parohial

 

Duminica 17 mai 2015

 

Duminica a VI-a dupa Sf. Pasti (a Orbului din Nastere)

 

Tema Sf. Evanghelii: Credinta si cunoastere

 

Tema scolii de duminica:

Inaltarea Domnului
Obiceiuri de Inviere (Prof. Irina Anitului)

Icoane pe sticla (Viorica Colpacci)

Tricotaje/impletituri (Elena Mitru)

 

Dupa Sf. Slujba:

Agapa crestina din sala sociala

 

 

Va asteptam cu drag

 

Pr. Theodor Damian, paroh

Dr. Napoleon Savescu, Presedinte consiliul parohial

Elena Burchea, Presedinta Comitetul parohial

 

Duminica 10 mai 2015

 

Duminica a V-a dupa Sf. Pasti (a Samarinencii)

 

Tema Sf. Evanghelii: Insistenta in rugaciune

 

Tema scolii de duminica:

Sf. Fecioara Maria, chipul ideal al mamei (Prof. Irina Anitului)

 

 

Dupa Sf. Slujba:

Agapa crestina din sala sociala

 

Sarbatorirea evenimentelor istorice din 9/10 mai:

Ziua Monarhiei

Ziua Independentei de stat a Romaniei

Evoca momentele istorice Prof. Dr. Doru Tsaganea

 

Ziua Mamei dupa traditia americana

Tinerii si copiii scolii de duminica vor recita poezii dedicate mamei si vor oferi un program de dansuri populare si moderne

 

Va canta pentru cei prezenti interpreta de muzica romaneasca Lacramioara Raileanu acompaniata de instrumentistul Mario Dumitrescu

 

 

Va asteptam cu drag

 

Pr. Theodor Damian, paroh

Dr. Napoleon Savescu, Presedinte consiliul parohial

Elena Burchea, Presedinta Comitetul parohial

Duminica 3 mai 2015

 

Duminica a IV-a dupa Sf. Pasti, a Slabanogului

 

Tema Sf. Evanghelii: Vindecarea omului paralizat

 

Musafir de onoare din Romania: Pr. Prot. Marcel Miron din Husi

 

Tema scolii de duminica:

Poezie crestina pentru copii (Prof. Irina Anitului)

Icoane pe sticla (Viorica Colpacci)

Tricotaje/impletituri (Elena Mitru)

Repetitie dansuri populare romanesti (Alex Orza)

 

Parastas pentru Georgia Tennyson

 

In sala sociala: Agapa crestina

Recital poetic: Marcel Miron din Romania

 

Va asteptam cu drag

 

Pr. Theodor Damian, paroh

Dr. Napoleon Savescu, Presedinte consiliul parohial

Elena Burchea, Presedinta Comitetul parohial

Duminica 19 aprilie 2015

 

Tema Sf. Evanghelii: Iisus si Toma (Duminica Tomei)

 

Parastas facut de prieteni in memoria artistului Dimitrie Dumitrescu, recent plecat la Domnul

 

Scoala de duminica:

Despre Saptamana luminata si aratarile Domnului dupa Inviere (Prof. Irina Anitului)

Icoane pe sticla (Dna Viorica Colpacci)

“Invatam sa tricotam/impletim” (Dna Elena Mitru)

 

Agapa crestina din sala sociala

 

Va asteptam cu drag

 

Pr. Theodor Damian (paroh)

Dr. Napoleon Savescu (presedinte Consiliu parohial)

Dna Elena Burchea (presedinta Comitetul parohial)

Programul Sf. Slujbe din Săptămâna Mare şi de Sf. Paşti 2015

 

Duminică 5 Aprilie       2:00 PM Floriile

 

Luni 6 Aprilie                        7:00 PM Denie

 

Marţi 7 Aprilie                       7:00 PM Denie

 

 

Miercuri 8 Aprilie                 10:00 AM Sf. Lithurgie a Darurilor mai înainte sfinţite

Miercuri 8 Aprilie                 7:00 PM Denie

 

 

Joi 9 Aprilie                            10:00AM Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare

Joi 9 Aprilie                            7:00 PM Denie (cele 12 Evanghelii)

 

 

Vineri 10 Aprilie                    10:00 AM Ceasurile împărăteşti (Scoaterea Sf. Aer)

Vineri 10 Aprilie                    7:00 PM Denie (Prohodul Domnului)

 

 

Sâmbăta 11 Aprilie               10:00 AM Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare

Sâmbăta 11 Aprilie               11:00 PM Slujba Învierii urmată de agapa creştină din sala socială

 

 

Duminică 12 Aprilie              3:00 PM Vecernia Învierii (Învierea a doua)

 

Luni 13 Aprilie                        10:00 AM – Sf. Liturghie (Ziua a II-a de Paşti)

 

 

Toţi cei ce vor să se spovedească, după postul de cuviinţă, o pot face înainte şi după slujbele menţionate mai sus. Împărtăşirile se pot face la slujbele din dimineţile de Joi, Vineri şi Sâmbătă,

dar şi la Sf. Liturghie din noaptea Învierii.

 

Pr. Theodor Damian

Tel. 718-626-6013, 917-892-6013

Biserica Sf. Ap. Petru si Pavel, Astoria, New York

 

Floriile

A 22-a aniversare a Bisericii noastre

 

Duminica 5 Aprilie 2015

ora 2:00 PM

 

Tema Sf. Evanghelii: Intrarea triumfala a Domnului in Ierusalim

 

Masa festiva omagiala in sala sociala a bisericii

Oaspete de onoare: Excelenţa Sa Ioana-Gabriela Costache

Consul General al Romaniei la New York

 

Adunarea generala a parohiei si raportul anual al preotului paroh Theodor Damian

 

Tinerii si copiii Scolii duminicale: dansuri populare romanesti

 

Galeria Spiritus: Expozitie de arta

 

Va asteptam cu drag!

 

Adresa Bisericii:

St. George Episcopal Church, 27 Ave./ 14 Street

(subway N la staţia Astoria Boulevard, bus Q18)

Anunt duminical

 

Duminica 22 martie 2015

Duminica a IV-a din Post, a Sf. Ioan Scararul

 

Tema Sf. Evanghelii: Vindecarea unui demonizat

 

Parastas pentru tatal Prof. Dr. Mircea Ghita

 

Tema scolii duminicale cu copiii: Buna Vestire

Icoane pe sticla, cu Viorica Colpacci

 

Aniversarea zilei de nastere a Doamnei Lucia Columb (96 ani), distinsa membra a Comitetului de Doamne al Bisericii noastre. Veniti sa o sarbatorim dupa cuviinta.

 

Pr. Theodor Damian, Paroh

Dr. Napoleon Savescu, Presedinte Consiliu parohial

Dna Elena Burchea , presedinta Comitet parohial

Prof. Irina Anitului, Scoala de duminica

 


Duminica 8 Februarie 2015

Tema Sf. Evanghelii: Intoarcerea Fiului Risipitor

Balul Martisorului si Serbarea de Lasatul Secului

Oferirea de martisoare doamnelor prezente


Scoala duminicala (Prof. Irina Anitului):
Traditii si obiceiuri de martisor


Va asteptam cu drag


Pr. Theodor Damian, paroh
Dr. Napoleon Savescu, presedinte al Consiliului parohial
Dna Elena Burchea, presedinta Comitetului parohial
Prof. Irina Anitului



Dl Dr. Napoleon Savescu, Presedintele Consiliului nostru parohial, va fi prezent cu un grup de colegi doctori din New York, de diverse specializari, pentru a oferi consultatii gratuite enoriasilor nostri.


A 22-a cruce de gheata de Boboteaza!

Marti, 6 ianuarie 2015, la Biserica noastra se va oficia Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie (in Biserica) si Sfintirea cea mare a apei, de praznicul Botezului Domnului, in curtea Bisericii, in fata monumentalei si traditionalei cruci de gheata construita in fiecare an in parohia noastra.

Veniti sa ne rugam impreuna ca Bunul Dumnezeu sa ne binecuvinteze Noul An si sa luati Sf. Agheazma mare de la aceasta slujba unica si de frumusete deosebita.

Programul de slujba incepe la ora 2:00 PM

Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti

La multi ani!
Va asteptam cu drag

Pr. Dr. Theodor Damian, paroh
Dr. Napoleon Savescu, presedinte al Consiliului parohial
Dna Elena Burchea, presedinta a Comitetului parohial


În întreaga săptămână dinaintea Crăciunului Pr. Th. Damian va vizita casele credincioşilor cu icoana,

cu ocazia Ajunului Naşterii Domnului.


Cei care doresc să aibă această vizită sunt rugaţi să sune din timp la

Pr. Th. Damian la (917) 892-6013.

 

Între 2-5 Ianuarie 2015 Pr. Th. Damian va vizita casele credincioşilor, la cerere,

cu ocazia Ajunului Bobotezei.


Cei interesaţi să aibă această vizită de binecuvântare şi sfinţire a caselor sunt rugaţi să sune din timp la Pr. Th. Damian pentru programare (917-892-6013).

 


Programul de Sf. Sărbători



Biserica Sf. Ap. Petru si Pavel, Astoria, New York

 

Slujba de Crãciun de Joi 25 Decembrie 2014 va avea loc la ora 1:30 PM

fiind urmată de Concertul de colinde lângă bradul împodobit.

Moş Crăciun va oferi daruri copiilor.

Masa festivă şi serbarea de Crăciun vor avea loc în sala socială a Bisericii.

 

Vineri 26 Decembrie, la ora 1:30 PM

va avea loc slujba din ziua a doua de Crăciun urmată de concertul de colinde şi agapă.

 

Duminica 28 Decembrie 2014

slujba obişnuită

 

Joi 1 Ianuarie 2015, de Ziua Sf. Vasile cel Mare şi a Anului Nou,

la ora 1:30 PM, Sf. Liturghie urmată de TeDeum.

 

Duminică 4 Ianuarie 2015, Sf. Liturghie 1:30 PM

 

Marti 6 Ianuarie 2015, la ora 1:30 PM va avea loc Sf. Liturghie după care în curtea Bisericii,

în faţa tradiţionalei cruci de gheaţă, se va oficia Slujba Bobotezei (a sfinţirii celei mari a apei).

 

Programul Sf. Slujbe din Săptămâna Mare şi de Sf. Paşti 2014

 

 

Duminică 13 Aprilie           1:30 PM Floriile

 

Luni 14 Aprilie                    7:00 PM Denie

 

Marţi 15 Aprilie                  7:00 PM Denie

 

Miercuri 16 Aprilie            9:00 PM Denie

 

Joi 17 Aprilie                       10:00AM Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare

Joi 17 Aprilie                       9:00 PM Denie (cele 12 Evanghelii)

 

Vineri 18 Aprilie                 10:00 AM Ceasurile împărăteşti (Scoaterea Sf. Aer)
Vineri 18 Aprilie                 9:00 PM Denie (Prohodul Domnului)

 

Sâmbăta 19 Aprilie            10:00 AM Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare
Sâmbăta 19 Aprilie            11:00 PM Slujba Învierii

 

Duminică 20 Aprilie           3:00 PM Vecernia Învierii (Învierea a doua)

 

Luni 21 Aprilie                    10:00 AM – Sf. Liturghie (Ziua a II-a de Paşti)

 

Toţi cei ce vor să se spovedească, după postul de cuviinţă, o pot face înainte şi după slujbele menţionate mai sus. Împărtăşirile se pot face la slujbele din dimineţile de Joi, Vineri şi Sâmbătă, dar şi la Sf. Liturghie din noaptea Învierii.

 

Pr. Theodor Damian

Tel. 718-626-6013, 917-892-6013

Invitatie

 

UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE

este sarbatorita la biserica noastra

Duminica 26 Ianuarie 2014, ora 3:30 PM

dupa Sf. Liturghie

 

Vor evoca evenimentul istoric:

Pr. Prof. univ. Dr. Theodor Damian

M. N. Rusu, redactor-sef la revista Lumina Lina

Prof. univ. Dr. Doru Tsaganea

 

Dupa care va urma un recital din poeti clasici si contemporani si din Cenaclul „Mihai Eminescu”

 

In incheiere program de dansuri si costume nationale si Hora Unirii

 

Receptie traditionala

 

Va asteptam cu drag!



Luni 6 Ianuarie la ora 2:00 PM la Biserica noastra va avea loc
slujba Bobotezei.

Serviciul divin incepe in Biserica si se termina afara,
in fata traditionalei cruci de gheta din curte.

Va asteptam cu drag
La multi ani

Pr. Theodor Damian
Sf. Ap. Petru si Pavel
Anunt

Duminica 22 Decembrie 2013

la Sf. Liturghie textul evanghelic va prezenta genealogia Mantuitorului,

iar tema predicii va fi
Nasterea Domnului ca Recapitularea a Existentei Noastre Paradisiace.

Urmeaza parastas pentru mama preotului paroh si masa in sala sociala.

Va asteptam cu drag

Hristos se naste, slaviti-L!

Pr. Theodor Damian

În întreaga săptămână dinaintea Crăciunului Pr. Th. Damian va vizita casele credincioşilor cu icoana, cu ocazia Ajunului Naşterii Domnului. Cei care doresc să aibă această vizită sunt rugaţi să sune din timp la Pr. Th. Damian la (917) 892-6013.

 

Între 2-4 Ianuarie 2013 Pr. Th. Damian va vizita casele credincioşilor, la cerere, cu ocazia Ajunului Bobotezei. Cei interesaţi să aibă această vizită de binecuvântare şi sfinţire a caselor sunt rugaţi să sune din timp la Pr. Th. Damian pentru programare (917-892-6013).


 

 

 

Programul de Sf. Sărbători

 

Slujba de Crãciun de Miercuri 25 Decembrie 2013 va avea loc la ora 1:30 PM

fiind urmată de Concertul de colinde lângă bradul împodobit.

Moş Crăciun va oferi daruri copiilor.

Masa festivă şi serbarea de Crăciun vor avea loc în sala socială a Bisericii.

 

Joi 26 Decembrie, la ora 1:30 PM

va avea loc slujba din ziua a doua de Crăciun urmată de concertul de colinde şi agapă.

 

Miercuri 1 Ianuarie 2014, de Ziua Sf. Vasile cel Mare şi a Anului Nou,

la ora 1:30 PM, Sf. Liturghie urmată de TeDeum.

 

Duminică 5 Ianuarie 2014, Sf. Liturghie 1:30 PM

 

Luni 6 Ianuarie 2014, la ora 1:30 PM va avea loc Sf. Liturghie după care în curtea Bisericii,

în faţa tradiţionalei cruci de gheaţă, se va oficia Slujba Bobotezei (a sfinţirii celei mari a apei).

 

 

 

 

Duminica 15 Decembrie 2013
la Biserica noastra
dupa Sf. Slujba (2:00 PM)
va fi present celebrul cor

HARISMA
din Bucuresti

care va oferi, ca si anul trecut, un minunat

CONCERT DE COLINDE
 
Va asteptam cu drag!